Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și-ar putea transforma forma de organizare atunci când devin mai mari și mai profitabile decât limitele financiare stabilite de stat.
Aceasta conform unei propuneri legislative, înaintată de către 54 de senatori și deputați PNL.
Astfel, PFA-urile II-urile și IF-urile și-ar putea transforma forma de organizare în societate cu personalitate juridică, ceea ce actuala legislație nu permite.
Pentru transformare vor trebui să depună la judecătorul delegat de pe raza teritorială a Registrului comerțului mai multe documente:
* certificatul de înregistrare
* actul constitutiv și dovada efectuări vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată
* dovada sediului declarat
* certificatul de atestare fiscală
* codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
Pentru noua societatea astfel obținută vor fi menținute datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA.
Multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN.
Întrucât legislația actuală impune restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluție rămasă este desființarea lor.
Situația conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului.
Conform datelor prezentate de către Registrul Comertului, în luna ianuarie 2023 totalul profesioniștilor activi a fost de 1.610.588, dintre care 431.164 erau persoane fizice si 1.179.424 persoane juridice.
Se observă o creștere procentuală de 5,4%, comparativ cu ianuarie 2022, când numărul total de profesioniști activi a fost de 1.528.070, cu 416.785 persoane fizice și 1.111.285 persoane juridice.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023