Oferte locuri de munca top

Un nou regulament de valorificare a masei lemnoase, cerut de reprezentantii industriei

Politici de susținere a prelucrării lemnului în cascadă, de susținere a utilizării lemnului în construcții și a creșterii eficienței energetice a utilizării resursei de lemn sunt cerute de către reprezentanții industriei lemnului.

Proteste-semnal au fost declanșate astăzi la Baia-Mare, Bistrița, Brașov, Lugoj de către membrii Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

Aceștia solicită să fie eliminate blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.

De asemenea, vor să fie promovat un nou regulament de valorificare a masei lemnoase, astfel încât lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu să fie folosit ca lemn de foc.

Pentru oprirea protestelor, reprezentații Prolemn solicită măsuri concrete din partea Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Reprezentanții industriei propun aprobarea unei prevederi care să stipuleze aplicabilitatea și rămânerea în vigoare a amenajamentelor silvice conform legislației aplicabile în momentul elaborării acestora, în aplicarea principiului constituțional al neretroactivității legilor.

Totodată, ei cer ca RNP – Romsilva să prezinte, la nivel de unitate de producție, raportul  situației aplicării amenajamentelor silvice comparativ cu posibilitatea anuală de recoltă, cu prezentarea cauzelor recoltei după posibilitate acolo unde este cazul, cu identificarea rezervei de recoltă nerecoltată care poate fi pusă în piață.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Mediului a fost stabilită inițierea unui grup de lucru pentru a analiza modificările ce se impun a fi aduse Regulamentului de valorificare a lemnului din proprietatea publică.

Un hotel va fi construit cu circa 8 mil euro

Reprezentanții industriei cer și asumarea de către Minister a unei strategii de recoltă a posibilității la nivelul cotei de recoltă stabilită de amenajamente, cu o strategie de investiții care să susțină acest obiectiv.

Ministerul va adopta un plan de măsuri și de acțiuni cu obiectiv de încadrare a României la risc scăzut de țară pe EUDR (noul regulament UE pentru trasabilitatea lemnului).

În același timp, Ministerul va susține obiectivele de introducere în strategia de dezvoltare industrială a României și în PNIESC de susținere a dezvoltării sectorului pădure- industrii bazate pe lemn în concordantă cu politicile europene, care prevăd politici de susținere a prelucrării lemnului în cascadă, de susținere a utilizării lemnului în construcții și a creșterii eficienței energetice a utilizării resursei de lemn.

Vor fi definite proiecte de investiții din Fondul de Mediu proporționale cu contribuția sectorului pădure-industrii bazate pe lemn în LULUCF, contribuție evaluată la 26 milioane tone CO2 fixat anual.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus