Etichetarea cheltuielilor bugetare și fiscale pentru bugetarea ”verde” va fi reglementată printr-o ordonanță de urgență.
Proiectul noului act normativ stabilește cadrul conceptual, procedural și instituţional pentru reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și fiscale din perspectiva bugetului ecologic, metodă folosită deja de o serie de state membre ale Uniunii Europene.
Proiectul definește principalele concepte pe care se bazează bugetarea verde, și prevede încadrarea cheltuielilor bugetare și fiscale în anumite categorii din punct de vedere al impactului asupra mediului și climei.
Aceasta cu luarea în considerație a obiectivelor/criteriilor stabilite la art.9 din Regulamentul (UE) 2020/852, care instituie o înțelegere unitară a activităților economice durabile din punct de vedere al mediului în Uniunea Europeană, cât și a legislației naționale de mediu.
Evaluarea impactului unei cheltuieli bugetare și fiscale asupra mediului se va face în funcție de impactul real asupra obiectivelor de mediu indiferent de dimensiunea prognozată a acestora.
Etichetarea bugetară se va realiza pentru cheltuielile bugetelor prevăzute la art. 3 alin.(1) din noua ordonanță.
Nu vor fi eliminate automat cheltuielile bugetare nefavorabile mediului, dar se are în vedere identificarea și reducerea cheltuielii respective.
Stabilirea corectă a impactului cheltuielilor bugetare și fiscale va lua în considerare atât efectele directe, cât și cele indirecte ale unei anumite măsuri asupra mediului.
Schimbările climatice și externalitățile negative ale activităților economice intensive au evidențiat necesitatea tranziției spre un nou model economic bazat pe emisii reduse de gaze cu efect de seră, utilizării la scară mai mare a surselor de energie regenerabile și creșterii eficienței energetice.
Un rol important în acest sens îl au acțiunile de sprijinire a unor elemente economice alternative, prin introducerea conceptului de „economie verde”, pentru a impulsiona și accelera tranziția și în România către o economie care maximizează calitatea vieții și minimizează impactul negativ asupra mediului înconjurător.
Se impune astfel regândirea modelului de dezvoltare economică pe baza utilizării patrimoniului natural ca o oportunitate de dezvoltare și creștere economică pentru a genera un avantaj competitiv în fața multiplelor provocări ale globalizării.
Acest model poate genera un progres la nivel de societate, bazat pe pilonii dezvoltării durabile – mediu, economic și social.
Aceste premise constituie fundamentul paradigmei „economiei verzi”, sau a unei economii în care protecția mediului reprezintă o oportunitate și un motor al creșterii economice și dezvoltării sociale, potrivit inițiatorilor proiectului de act normativ.
Descarcati aici:
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023