Cel mai puțin afectate de deterioarea situației economice în ultima parte a anului trecut sunt firmele de construcții și imobiliare, după cum arată un sondaj al Băncii Naționale a României.
Firmele din industrie semnalează, în cea mai mare proporție, deteriorarea situației economice la nivel național în ultimele șase luni, în timp ce companiile din construcții și imobiliare se situează la polul opus.
Pe de altă parte, firmele din agricultură consideră, în cea mai mare măsură că situația economică a sectorului s-a înrăutățit, fiind urmate de companiile din comerț.
Peste jumătate dintre firmele autohtone au declarat că nu au nevoie de finanțare de la bănci sau instituții financiare nebancare, procent în ușoară scădere față de evaluarea din septembrie 2021. Proporția se mai reduce în cazul corporațiilor.
În același timp, firmele din sectoarele construcții și imobiliare raportează în cea mai mare măsură lipsa nevoii de finanțare de la bănci sau IFN.
Modelul de finanțare a companiilor din țara noastră diferă semnificativ de cel al firmelor din Uniunea Europeană și accentuează vulnerabilitățile structurale existente, apreciază analiștii BNR.
Majoritatea covârșitoare a firmelor autohtone utilizează resursele interne (reinvestirea profitului, vânzare de active, credite de la acționari) pentru finanțarea activității și doar 8% creditul bancar,
Aceasta spre deosebire de tiparul de finanțare din Uniunea Europeană, unde firmele utilizează creditul bancar într-o mai mare măsură (46%) față de fondurile interne (26%).
Firmele autohtone consideră că nivelul costului de finanțare le-ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul și/sau activitatea.
Cele mai presante probleme ale companiilor
Companiile autohtone identifică costurile cu forța de muncă ca fiind cea mai presantă problemă în ultimele șase luni.
Presiunile provenite din cheltuielile salariale au fost amplificate recent inclusiv de noile majorări ale salariului minim.
Costurile unitare cu forța de muncă au continuat să crească cu 17,2% în T2 2023, cu 4,6 puncte procentuale mai mult față de trimestrul anterior, decalajul față de dinamica productivității muncii (+3%) menținându-se important.
Cheltuielile cu forța de muncă sunt resimțite mai acut de firmele din industrie, rata anuală de creștere a costurilor salariale unitare în cadrul sectorului fiind superioară celor înregistrate în restul ramurilor economice.
Cea de-a doua problemă presantă pentru firme se plasează tot în sfera costurilor, respectiv costurile de producție (materii prime, utilități, chirii etc.), identificată de peste jumătate dintre companii și, în special, de firmele din agricultură.
Creșterea costurilor cu energia și materiile prime în perioadele precedente a fost una persistentă și, deși piețele s-au situat recent într-o perioadă de corecție, incertitudinile rămân la niveluri ridicate în contextul intensificării și diversificării tensiunilor geopolitice.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023