Microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, precum și întreprinderi mari din sectorul industrial sunt solicitanții eligibili pentru a primi fonduri nerambursabile în vederea creșterii eficienței energetice.
Noul program, ce demarează luni, 8 ianuarie, ora 08:00, are un buget de 62 milioane de euro.
Toți pașii necesari pentru lansarea apelului de proiecte investiția 5 din PNRR: Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial sunt pregătiți, după cum a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Obiectivul principal al apelului este finalizarea a minimum 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, cu reducerea emisiilor directe și indirecte cu 30%.
Vor fi finanțate echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie (linii de producție, motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalații/echipamente/sisteme de ventilație, sisteme de încălzire/răcire, sisteme integrate de management al consumului de energie și altele).
Prețul final achitat de clienții casnici și non-casnici în acest an nu va fi diferit față de cel de anul trecut
Ministrul Burduja a precizat că nu se modifică prețurile la energie electrică.
”Schema de plafonare-compensare este în vigoare până în martie 2025. Ajustările tarifelor de distribuție, stabilite de ANRE, susțin investițiile în rețea, inclusiv acomodarea unui număr mai mare de prosumatori. Aceste ajustări nu au însă niciun impact asupra consumatorilor. Prețul final achitat de clienții casnici și non-casnici în acest an nu va fi diferit față de cel de anul trecut, iar diferența de preț care apare ca urmare a creșterii tarifelor de distribuție este suportată de către stat, în baza compensărilor pe care le achită Ministerul Energiei și Ministerul Muncii din Fondul de Tranziție Energetică” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023