La peste 13 milioane de euro se ridică valoarea contractului semnat pentru proiectarea și execuția rețelelor de gaz în cinci comune din județul Bihor (Buntești, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Pietroasa și Rieni).
Lungimea totală a rețelelor de gaz va fi de 115 kilometri, cu peste 3.300 de branșamente.
Din primăvară vor începe efectiv lucrările. În condițiile în care decontarea lucrărilor se va face fără întârzieri, până în toamna acestui an lucrările vor fi terminate și se va putea începe racordarea locuințelor, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Lucrările dificile vor fi cele din zona drumurilor naționale și județene, unde casele sunt aproape de drum și unde mai sunt amplasate în subteran și rețele de apă, canalizare sau electricitate. Acestea vor fi executate în vara acestui an în așa fel încât deranjul să fie cât mai redus și durata de realizare a săpăturilor cât mai scurtă.
Contractul a fost semnat de Asociația Administrativă Gaz Sud, constituită din cele cinci unități administrativ-teritoriale, și reprezentantul asocierii de firme Precon Transilvania SRL (lider), Distrigaz Vest, Gazmind SRL, Luxten Lighting Company SA și Trans Ar Trust Instalații SA.
Valoarea contractului este 66.350.312 lei, fără TVA.
Durata de realizare este de 16 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, din care sunt prevăzute patru luni pentru proiectare și 12 de luni pentru execuție.
Cine oferteaza pentru contracte de 92 mil euro
În următoarele trei luni, pe baza situației locuințelor din fiecare localitate care și-au exprimat intenția de a racorda la gaz, se vor realiza documentațiile tehnice: proiectul tehnic, racordarea la magistrala Transgaz, autorizația de înființare a rețelelor, obținerea avizelor necesare și autorizația de construire.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
În total, 19 primării din județul Bihor și-au exprimat interesul de a investi în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, cu finanțare din fonduri europene guvernamentale, din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare. Acestea se află în diferite faze de implementare.
Lucrările din comunele Nojorid, Oșorhei, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuride Beiuș vor fi finanțate din fonduri europene. Cele din comunele Sânmartin, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare vor fi finanțate din fonduri guvernamentale, iar cele din Ștei, Lunca, Sânnicolau Român și Cefa din fonduri private.
În luna august 2021, Consiliul Județean Bihor a anunțat că va aloca în fiecare an un million de euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale, ceea ce ar permite susținerea a 5 sau 6 primării.
Sprijinul Consiliului Județean Bihor constă și în consiliere juridică și financiară, în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, dar și implicare în implementarea proiectului.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023