Solplanet x AeroFix

Fabrica de bioetanol din Dolj va fi inchisa

Clariant a decis să închidă fabrica de bioetanol deschisă anul trecut în Podari, județul Dolj, și să își reducă activitățile conexe ale liniei de afaceri Biocombustibili și Derivate din Germania (Straubing, Planegg și München).

După dezvoltarea tehnologiei sunliquid®, Clariant a luat decizia să își înființeze propria sa fabrică la Podari, care a început producția de bioetanol în al doilea trimestru al anului trecut.

În iulie anul acesta, Clariant a demarat o evaluare strategică a opțiunilor pentru fabrică, după ce a devenit clar că aceasta nu a atins parametrii operaționali țintiți.

Conducerea Clariant a concluzionat că, dat fiind pierderile continue, economia fabricii din Podari nu poate justifica continuarea extinderii, care ar necesita cheltuieli semnificative suplimentare de capital.

După anunțul de astăzi, activitățile din cadrul liniei de afaceri Biocombustibili și Derivate, care au sprijinit dezvoltarea și extinderea fabricii, vor fi reduse. Capacitățile necesare pentru menținerea tehnologiei și pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale existente vor fi păstrate.

„După o examinare atentă a tuturor opțiunilor strategice, am decis să închidem operațiunea de la Podari. Vom colabora strâns cu reprezentanții angajaților din România și Germania și ne angajăm să găsim soluții care să fie cel mai responsabile din punct de vedere social. Pentru o companie care se concentrează atât de mult pe inovație precum noi, este imperativ să luăm decizii ferme atunci când un proiect nu îndeplinește așteptările și să executăm chiar mai riguros strategia noastră de creștere durabilă,” a declarat Conrad Keijzer, directorul executiv al Clariant.

Clariant anticipează un impact financiar legat de costurile de închidere de aproximativ 110 – 140 milioane franci elvețieni în întregul an 2024. Se anticipează costuri suplimentare pentru menținerea capacităților necesare în legătură cu licențele de tehnologie de 10 – 15 milioane franci elvețieni în 2024.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus