Oferte locuri de munca top

UE va aloca 50 mil euro Ucrainei, pentru reabilitarea infrastructurii portuare

Îmbunătățirea facilităților portuare din Ucraina va accelera exportul de alimente și alte bunuri, astfel că Uniunea Europeană a decis să aloce 50 de milioane de euro țării vecine pentru a restaura infrastructura portuară afectată de atacurile rusești.

Acest fapt a fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În ciuda războiului, Ucraina continuă să hrănească lumea. În acest efort, puteți conta pe Uniunea Europeană. Noi continuăm să fim solidari și vom furniza 50 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii portuare. Împreună, vom trimite grâul ucrainean în lume”, a scris ea pe Twitter (X).

Ursula von der Leyen a publicat, de asemenea, o scrisoare către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Îmbunătățirea capacității portuare va accelera exportul de alimente și alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe piețele mondiale. În timp, investițiile noastre ar trebui să permită porturilor ucrainene să revină la volumele de export de dinaintea războiului”, se menționează în scrisoare.

După cum a raportat recent GMK Center, în ianuarie-octombrie 2023, porturile maritime ucrainene au înregistrat o creștere a manipulării de mărfuri cu 13,2% față de aceeași perioadă a anului trecut – la 46,2 milioane de tone.

În aceeași perioadă, operatorii portuari au înregistrat o creștere a manipulării de mărfuri de export cu 22,8% față de anul precedent – la 41,7 milioane de tone.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

Cea mai mare parte a mărfurilor manipulate a fost grâul – 34,9 milioane de tone. O altă parte semnificativă a exporturilor o reprezintă produsele miniere și siderurgice.

Ucraina și un grup de companii britanice au creat un mecanism pentru a facilita accesul exportatorilor la coridorul Mării Negre.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus