Oferte locuri de munca top

Scaderi ale preturilor locuintelor si ale tranzactiilor imobiliare pe Litoral

În zona Litoralului, oferta mare de locuințe în raport cu cererea a dus la ajustari ale prețurilor și la o piață imobiliară mai puțin activă, cu o scădere importantă a tranzacțiilor imobiliare.

Brokerul agenției Alliance Real Estate Business Center Constanța, Edward Patsomitis, este de părere că nivelul înalt alt ratelor dobânzilor practicate de bănci la creditele ipotecare a avut un impact semnificativ asupra accesului la finanțare al cumpărătorilor.

”Se știe că ratele mai scăzute pot stimula cererea pentru locuințe. Evoluția generală a economiei românești, incluzând fluctuațiile decizionale ale politicului în plan economic, nivelul de ocupare și veniturile populației, influențează încrederea cumpărătorilor și capacitatea acestora de a investi în proprietăți imobiliare. Încă de la începutul anului schimbările legate de legislația imobiliară (taxele) au influențat modul în care se desfășoară tranzacțiile. Modificări «din mers» ale taxelor sau a regulilor afectează deciziile cumpărătorilor”, spune Edward Patsomitis.

Aici se mai poate vorbi și de schimbări importante în preferințele consumatorilor și tendințele de locuit, cum ar fi cererea pentru proprietăți second home, spații verzi, acces facil la transport sau locuințe smart ori multifuncționale.

Ofertă bogată, cumpărători prudenți

În acest moment pe Litoral este disponibilă o gamă variată de tipuri de locuințe: apartamente, case individuale, case în ansambluri rezidențiale.

Diversitatea tipurilor de locuințe satisface nevoile și preferințele diferitelor categorii de cumpărători, deci oamenii au de unde să aleagă.

Prețurile locuințelor sunt mai accesibile și chiar au mai suferit ajustări pe anumite segmente.

Există o segmentare clară a pieței, având opțiuni pentru toate bugetele, dar oferta bancară pentru cumpărătorii cu diferite niveluri de venit nu este una foarte atractivă la momentul actual, consideră Edward Patsomitis.

Scăderea tranzacțiilor a făcut să fie mai multe locuințe la vânzare, pentru că s-au acumulat stocuri.

Cumpărătorii devin mai prudenți în perioadele de incertitudine economică sau în contextul unor schimbări semnificative ale pieței. Aceasta duce la o scădere a cererii. La rândul lor, proprietarii pot decide dacă să pună sau nu locuințele spre vânzare la prețuri care să atragă cumpărătorii. Modul proprietarilor de abordare a prețurile poate varia în funcție de mai mulți factori, iar decizia de a scădea sau nu prețurile depinde de situația individuală a fiecăruia.

Aici întâlnim mai multe situații. Dacă proprietarii cred că piața imobiliară este stabilă și prețurile vor reveni la nivelurile dorite într-un viitor apropiat, pot alege să aștepte în speranța obținerii unui preț mai mare.

La fel de bine, proprietarii pot evalua cererea din piață și nivelul concurenței.

Dacă există o cerere redusă și o suprasaturare a ofertei, aceștia ar putea lua în considerare scăderea prețurilor pentru a atrage cumpărători.

Alții preferă să își mențină prețurile inițiale, pentru a avea spațiu pentru negociere în conversațiile cu potențialii cumpărători. Cei care sunt bine informați cu privire la evoluția pieței imobiliare pot lua decizii mai înțelepte în ceea ce privește prețurile.

”Dacă recunosc că piața s-a schimbat și cer prețuri realiste, ei pot atrage mai ușor cumpărători” subliniază Edward Patsomitis.

Greu de prognozat direcția prețurilor în viitor

Oferta dezvoltatorilor, manopera ridicată a constructorilor, prețurile materialelor de construcție, taxele în creștere (TVA 9%), taxele pe vânzare (1-3%), rata dobânzilor, stabilitatea/instabilitatea politico-economică – sunt câțiva dintre factorii care duc la menținerea prețurilor ridicate în domeniul imobiliar, este de părere brokerul constănțean.

Cât privește o posibilă scădere a prețurilor, acesta afirmă că ”piața oricum a avut parte de o ajustare a prețurilor pe anumite segmente, cred că mai poate suporta mici ajustari, însă nu foarte mult, tocmai datorită factorilor pe care i-am menționat anterior”, consideră Edward Patsomitis.

O prognoză exactă cu privire la direcția prețurilor în viitor este dificil de făcut atât timp cât prețurile locuințelor pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv raportul cerere/ofertă, situația economică, ratele dobânzilor și schimbările în reglementări, dar și de mulți factori imprevizibili.

Sus