Proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind achizițiile publice au fost inițiate de Comisia Europeană împotriva Ungariei, Portugaliei, României și Solveniei.
Infringement-ul vizează neconformitatea normelor naționale cu legislația UE privind achizițiile publice.
Respectivele acte legislative ale UE includ Directiva privind achizițiile publice, Directiva privind achizițiile publice în sectorul utilităților publice și Directiva privind atribuirea contractelor de concesiune.
Aceste norme ale UE asigură tratamentul egal al operatorilor economici interesați să participe la procedurile de achiziții publice, precum și respectarea obligației de transparență.
În procedurile care vizează aceste țări, Comisia are în vedere diverse aspecte.
Au fost identificate mai multe cazuri în care legislația națională permite utilizarea procedurilor de negociere fără publicare prealabilă.
Alte probleme identificate se referă la anumite norme naționale care permit modificarea contractelor legate de obligații și servicii publice, impun limite pentru subcontractare sau introduc o discriminare directă în favoarea anumitor produse originare din regiunea în care este stabilită autoritatea contractantă.
Ungaria, Portugalia, România și Slovenia au la dispoziție două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie.
În caz contrar, Comisia poate decide să trimită acestor state membre avize motivate.
Comisia identifică posibile încălcări (”Infringement”) ale legislației UE pe baza propriilor investigații sau în urma plângerilor cetățenilor, întreprinderilor sau altor părți interesate.
Un complex turistic va fi edificat cu peste 10 milioane euro
În cazul în care țara UE în cauză nu comunică măsurile care transpun în totalitate prevederile directivelor sau nu remediază încălcarea suspectată a legislației UE, Comisia poate iniția o procedură oficială de încălcare a dreptului comunitar. Procedura urmează o serie de pași prevăzuți în tratatele UE, fiecare încheindu-se cu o decizie oficială:
- Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere prin care solicită informații suplimentare țării în cauză, care trebuie să trimită un răspuns detaliat într-o perioadă specificată, de obicei două luni.
- În cazul în care Comisia concluzionează că țara nu își îndeplinește obligațiile în temeiul dreptului UE, poate trimite un aviz motivat: o solicitare oficială de a se conforma legislației UE. Acesta explică de ce Comisia consideră că țara încalcă legislația UE. De asemenea, solicită ca țara să informeze Comisia cu privire la măsurile luate, într-o perioadă determinată, de obicei două luni.
- Dacă țara încă nu se conformează, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție. Cele mai multe cazuri sunt soluționate înainte de a fi trimise în judecată.
- În cazul în care o țară din UE nu comunică la timp măsurile care pun în aplicare prevederile unei directive, Comisia poate solicita instanței să impună sancțiuni.
- Dacă instanța constată că o țară a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții.
Dacă, în ciuda hotărârii instanței, țara încă nu remediază situația, Comisia poate trimite țara înapoi instanței.
Atunci când sesizează o țară din UE instanței pentru a doua oară, Comisia propune instanței să impună sancțiuni financiare, care pot fi fie o sumă forfetară și/sau o plată zilnică.
Aceste penalități se calculează luând în considerare:
* importanța normelor încălcate și impactul încălcării asupra intereselor generale și particulare
* perioada în care legea UE nu a fost aplicată
* capacitatea de plată a țării, asigurându-se că amenzile au un efect descurajant
Comisia propune o sumă pe baza acestor factori, însă instanța decide cu privire la suma finală care urmează să fie plătită de țară.
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE.
Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.