Dacă sunteti proprietarul unei clădiri monument istoric trebui să știți că vor fi modificate unele prevederi importante ale Legii privind protejarea monumentelor istorice.
Aceste modificări au fost votate de Senat cu 104 voturi pentru, un vot împotrivă și două abțineri. Urmează să fie dezbătute și de Camera Deputaților.
Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea. Noile prevederi, propuse prin amendamente, au primit
Extinderea obligațiilor
Pentru imobilele aflate în proprietatea statului, obligațiile revin instituției / autorității / persoane juridice de drept public care are în administrare, folosință gratuită, concesiune sau care are constituit un drept real corespunzător dreptului de proprietate publică, respectiv instituției / autorității / persoanelor juridice de drept privat care deține cu titlu un bun aflat în proprietatea privată a statului.
În situația în care proprietarul bunului aparținând patromoniului cultural, titularul dreptului de administrare sau, respectiv, titularul altui drept real asupra bunului nu efectuează, din proprie inițiativă, lucrările necesare în vederea scoaterii imobilului din pericol, autoritatea publică ce își propune să întreprindă lucrările va notifica proprietarului, titularul dreptului de administrare sau, respectiv, titularul altui drept real asupra bunului obligațiile legale care îi revin în condițiile legii și un termen până la care trebuie să efectueze lucrările, nu mai mare de un an.
Reabilitarea clădirilor monument istoric cu mai mulți proprietari
Prin derogare, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții, privind măsurile de intervenție necesare pentru reducerea riscului seismic sau pentru reabilitarea unei clădiri clasată ca monument istoric sau aflată în zone protejate și care are mai mulți proprietari, va putea fi demarată la inițiativa oricăruia dintre aceștia, sub condiția obținerii unui acord prealabil, în formă autentică, din partea proprietarilor care dețin mai mult de 50% din suprafața construită desfășurată a clădirii respective.
În situația în care o clădire are mai mulți coproprietari, autorizarea lucrărilor de construcții necesare pentru reducerea riscului seismic nu se poate demara decât la cererea/cu acordul tuturor coproprietarilor.
Autorizațiile vor fi emise în regim de urgență
Autorizațiile de construire având ca obiect lucrările de construcții, privind consolidarea, reabilitarea, restaurarea sau reconstruirea clădirilor clasate ca monumente istorice sau aflate în zone protejate vor fi emise în regim de urgență.
Descărcați aici