Oferte locuri de munca top

De ce BNR mentine dobanzile de politica monetara

Creșterea economică din trimestrul III a fost mai modestă comparativ cu previziunile, după cum arată cele mai recente date și analize, consideră analiștii Băncii Naționale a României.

A fost chiar mai redusă decât cea din trimestrul anterior. Dar am avut o ”relativă redresare a avansului în termeni anuali al PIB”.

În acest condiții Consiliul de administrație al BNR a hotărât joi menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.

Inflația va continua să scadă

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă până la finele anului curent.

Aceasta ca urmare a scăderii cotațiilor unor mărfuri, precum și în condițiile recoltei bogate pe plan intern. Va conta, de asemenea, și plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază.

Ansamblu, cu peste 360 apartamente, propus in Bucuresti

Anul viitor evoluția inflației va fi influențată de preconizatul pachet de măsuri fiscal-bugetare. Acesta ar putea genera efecte inflaționiste pe termen scurt, dar să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai îndepărtat de timp.

În același timp, incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, sunt generate de războiul din Ucraina și de evoluțiile economice sub așteptări din Europa.

În plus, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte.

Fondurile europene sunt însă esențiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

 

Sus