Oferte locuri de munca top

Multinationalele vor plati un impozit suplimentar național in Romania

Urmează să fie stabilite și în țara noastră cote pentru impozitul minim global ce va fi aplicat companiilor mari. Acestea vor intra în legislația națională prin transpunerea Directivei UE 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni.

Reforma creează un sistem bazat pe două reguli interconectate, denumite ”regulile GloBE”, prin care ar trebui colectată o sumă suplimentară aferentă impozitului, denumită ”impozit suplimentar”, de fiecare dată când cota efectivă de impozitare a unei întreprinderi multinaționale într-o jurisdicție dată este mai mică de 15%.

Aceste două reguli interconectate sunt denumite ”regula de includere a veniturilor ” (Income Inclusion Rule – IRR) și ”regula profiturilor subimpozitate ”(Undertaxed Profit Rule – UPTR).

Prin noul proiect de lege, aflat în consultare publică, România va institui un ”impozit suplimentar național” care se datorează pentru profitul excedentar al entităților constitutive, situate în țara noastră, impozitate la un nivel redus.

Impozitul suplimentar național reprezintă diferența dintre cota minimă de 15% și cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaționale cu sediul în străinătate.

Acesta se va plăti în România și nu în jurisdicția unde este înregistrată societatea mamă finală. Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferența de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicțiile societăților mamă ale grupurilor de întreprinderi multinaționale respective, prin aplicarea regulii generale IIR.

În ceea ce privește aplicarea regulii UPTR, România a optat pentru ajustarea sub forma unui impozit suplimentar la nivelul filialelor din România deoarece această formă reduce povara administrativă și creează în același timp un tratament unitar cu cel aplicat de alte filiale ale căror societăți mamă aplică regula IRR.

Proiect rutier de peste 45 mil euro, pregatit de licitare

Excluderi de minimis

Pentru reducerea sarcinilor administrative, atât pentru administrațiile fiscale cât și pentru contribuabili, legea prevede și o excludere de minimis pentru grupurile de întreprinderi multinaționale sau grupurile naționale de mari dimensiuni care au un venit mediu mai mic de 10 milioane euro și un profit mediu calificat sau o pierdere medie calificată sub 1 milion euro într-o jurisdicție.

Astfel de grupuri de întreprinderi multinaționale sau grupuri naționale de mari dimensiuni nu trebuie să plătească un impozit suplimentar, chiar când cota efectivă de impozitare este sub cota minimă de impozitare în jurisdicția respectivă.

Reguli pentru reorganizare

Legea va mai cuprinde reguli specifice privind reorganizarea întreprinderilor și structurilor de holding, care includ:

* reguli pentru aplicarea pragului privind veniturile consolidate în cazul fuziunilor și al divizărilor grupului

* luarea în calcul a entităților constitutive care se alătură și care părăsesc un grup de întreprinderi multinaționale sau un grup național de mari dimensiuni

* includerea transferului de active și pasive în calculul profitului/pierderii calificate.

De asemenea, prin regulile pentru sistemele de distribuire a profiturilor, care sunt aplicabile în anumite state membre, vor fi stabilite prevederi privind profitul calificat în raport cu dividendele deductibile distribuite deținătorilor participațiilor în capitalurile proprii ale socității – mamă finală sau în entitățile constitutive ale grupului.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

 

Sus