Bugetul programului național de investiții Anghel Saligny ar putea fi fără limită. Cel puțin asta este propunerea făcută într-un nou proiect de act normativ.
Mai precis, inițiatorii proiectului de OUG propun ca prin legile bugetare anuale să poată fi alocate acestui program de investiții sume peste limita prevăzută de lege.
În prezent, legea stabilește că valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării în perioada 2021 – 2028 este de 65,5 miliarde lei, limită maximă în baza căreia pot fi încheiate contracte de finanțare multianuale.
Altă propunere este să fie suplimentate valorile contractelor de finanțare cu sumele rezultate ca urmare a aplicării clauzelor de ajustare a prețului contractelor.
Pentru suplimentare ar urma să fie folosite sumele rămase disponibile din alocarea totală a Programului „Anghel Saligny”.
Beneficiarii ar urma să depună o nouă cerere de suplimentare cuprinzând suma ce reprezintă ajustarea prețurilor aferente contribuției din bugetul de stat prevăzută în contractele de finanțare, dacă aceasta depășește estimarea efectuată prin prima cerere de suplimentare.
Pentru alocarea sumelor suplimentare, distribuirea sumelor totale pe categorii de investiții ar urma să nu se aplice. Aceasta având în vedere că legea prevede o limită de 22,5 miliarde lei pentru investiții în rețele de apă și sisteme de canalizare, 30 miliarde lei pentru investiții în drumuri și poduri, precum și 13 miliarde lei pentru investiții în rețele de distribuție a gazelor naturale.
De asemenea, sumele alocate suplimentar ar urma să nu fie luate în calculul valorii obiectivelor de investiții în raport cu care se determină încadrarea în standardele de cost.
O altă propunere este să poată fi încheiate contracte de finanțare prin Programul „Anghel Saligny” pentru drumurile publice, din interiorul localităţilor, fără a fi necesară finalizarea rețelelor de apă, finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Rețele pentru care operatorul regional declară pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale, că soluția tehnică aplicată pentru sistemele finanțate prin POIM nu implică intervenții asupra drumului finanțat în cadrul Programului „Anghel Saligny”.
Suplimentări și pentru PNDL
Noul proiect de OUG instituie posibilitatea de depunere a unei noi solicitări de suplimentare, o singură dată, pentru beneficiarii Programului național de dezvoltare locală.
Pentru beneficiarii PNDL care nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, termenul de depunere a solicitării de suplimentare va fi numai până la finalul anului 2023.
Pentru beneficiarii care nu au solicitat niciun transfer se instituie și posibilitatea de a solicita încetarea contractelor de finanțare prin acordul părților, prin transmiterea unei adrese în acest sens Ministerului Dezvoltării.
În situația în care, până la finalul acestui an, beneficiarii nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat și nu sunt în procedură de achiziție publică pentru atribuirea contractului finanțat prin PNDL, nu au solicitat suplimentarea sumelor sau încetarea contractului de finanțare, contractele de finanțare în care aceștia sunt parte încetează de drept.
Descărcați aici
Este și atitudinea corectă, mai ales ca de obicei, la licitațiile finanțate prin program, rămâne, după evaluarea eligibilitate-tehnic și financiar, Comisia de Evaluare decide ca o singură firmă este capabila să construiască proiectul dar cu pretul cat mai aproape de Valoarea estimata, pentru partid