Sectorul 6 a împrumutat circa 73 milioane de euro ca să construiască un spital în care urmează să lucreze circa 1.200 de angajați.
Acest împrumut reprezintă primul proiect major în domeniul sănătății finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) la nivel subnațional în România.
Beneficiind de o garanție parțială din partea Invest EU, împrumutul marchează a doua operație CEB cu Sectorul 6 al Bucureștiului.
Finanțatorii se așteaptă ca noul spital să contribuie la încetinirea fenomenului de migrație a medicilor și asistenților români către alte țări în căutarea unor salarii și condiții de lucru mai bune.
Noua unitate medicală va oferi servicii de spitalizare și ambulatorii pentru aproximativ 400.000 de cetățeni din Sectorul 6 și nu numai.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a aprobat șapte împrumuturi noi în valoare de 670 de milioane de euro în sprijinul educației și formării profesionale, protecției mediului, îngrijirii sănătății și asistenței sociale, finanțării întreprinderilor mici și mijlocii și promovării mediilor de viață incluzive și reziliente
Cipru: Un împrumut de 48 de milioane de euro pentru Consiliul de Canalizare și Drenaj Larnaca (LSDB) va ajuta la conectarea zonelor suburbiene slab deservite la rețeaua integrată de canalizare urbană în una dintre țările cele mai afectate de lipsa apei din lume. La finalizare, proiectul va satisface nevoile a aproximativ 32.000 de locuitori din zonă, completând astfel două faze anterioare de investiții realizate cu succes cu sprijinul CEB.
Republica Cehă: Un împrumut de 64 de milioane de euro pentru Brno Waterworks and Sewerage (BVK) vizează îmbunătățirea tratării apelor uzate pentru o populație de peste 412.000 de locuitori din regiunea Brno. Proiectul va permite reutilizarea nămolului și va crește eficiența energetică; de asemenea, va contribui la reducerea poluării apei și la îmbunătățirea calității effluenților și cursurilor de apă aval.
Franța: Un împrumut de 200 de milioane de euro pentru Société Publique des Ecoles Marseillaises (SPEM), o companie cu scop special creată în 2022 de către statul francez și orașul Marseille, va finanța parțial construcția de școli, precum și lucrări de renovare majoră în cele existente. În cadrul Planului Școlar lansat de către oraș în 2021 pentru a aborda deteriorarea gravă a stocului de școli din Marseille, proiectul își propune să ofere condiții mai bune de învățare și de lucru pentru elevi și comunitatea educațională în ansamblu. Cu un cost total de investiții de cel puțin 845 de milioane de euro, proiectul va acoperi 188 de unități, reprezentând 40% din toate școlile primare din Marseille.
Cine concureaza pentru construirea unei unitati spitalicesti
Italia: Un împrumut de 25 de milioane de euro pentru orașul Reggio Emilia are ca scop răspunsul flexibil la provocările în dezvoltarea socială și incluziune. Ca parte a Planului de Regenerare Urbană a orașului, proiectul va susține transformarea unei zone centrale sărace, cunoscută sub numele de „R60 District”, într-un cartier urban social inclusiv, accesibil și vibrant. Proiectul reprezintă o inițiativă inovatoare de repunere în funcțiune și regenerare a spațiului urban pentru a îmbunătăți coeziunea socială, siguranța urbană și calitatea vieții. O componentă importantă a proiectului este construcția a 148 de unități de locuințe sociale și accesibile, fie prin dezvoltare nouă, fie prin conversia clădirilor existente. Facilitățile comunitare, cum ar fi zonele de recreere și cultură, infrastructura sportivă și intervențiile pentru îmbunătățirea mobilității și accesibilității, sunt, de asemenea, incluse în domeniul de aplicare al proiectului.
Polonia: Un împrumut de 150 de milioane de euro pentru Société Générale Equipment Leasing Polska (SGELP) va cofinanța investițiile eligibile ale întreprinderilor mici și mijlocii poloneze. Prin facilitarea accesului acestora la finanțare, programul va contribui la incluziunea financiară prin crearea și menținerea locurilor de muncă. În conformitate cu mandatul social al CEB, cât mai multe finanțări posibile vor fi direcționate către IMM-urile care operează în regiunile cu cele mai mari rate de șomaj și se așteaptă să promoveze antreprenoriatul feminin, cu o țintă de 15% din împrumuturile CEB alocate întreprinderilor deținute de femei.
Spania: Un împrumut suplimentar de 110 milioane de euro pentru orașul Barcelona va continua să susțină angajamentul Consiliului Municipal față de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și transformarea Barcelonei într-un oraș mai inclusiv. Acest împrumut nou va completa finanțarea de 170 de milioane de euro a CEB, deja aprobată în 2018, astfel că suma totală a investiției băncii în strategia de reziliență a Barcelonei va ajunge la 280 de milioane de euro. Finanțarea CEB va contribui la îmbunătățirea calității vieții rezidenților din prezent și a generațiilor viitoare.