Investitorilor interesați să achiziționeze spații comerciale, Vlad Dornea, Investment Associate în The Concept, le recomandă în primul rând pe cele care au contract de închiriere pe o durată cât mai lungă (de preferat minim 5 ani). Totodată, este bine ca prețul chiriei să fie indexat cu inflația. În prezent, este foarte importantă și notorietatea chiriașului, care poate spori prestigiul proiectului imobiliar.
Investiții bune sunt cele cu randament peste dobânda la depozitele bancare.
Datorită dobânzilor mari pe care băncile le-au oferit anul trecut populației pentru depozitele în lei, a scăzut considerabil cererea pentru spații comerciale cu un randament brut mai mic de 8%.
Investiția în spații comerciale poate fi destul de consistentă având în vedere că spațiile din malluri sau din retail park-uri nu se vând unitate cu unitate, proiectul fiind vândut numai integral.
Astfel, mai accesibile pentru vânzare sunt spațiile comerciale stradale sau de la parterul blocurilor de locuințe.
În funcție de zona în care este amplasat, prețul chiriilor pentru spații comerciale din București variază între 10 și 35 euro/mp/lună. Nivelul maxim este pentru locațiile premium din zone foarte circulate pietonal precum Unirii, Floreasca, Piața Victoriei, Universitate.
Vlad Dornea apreciază că, în ceea ce privește clădirile de birouri, prețul chiriilor a scăzut pentru clădirile mai vechi de 10 ani din cauza eficienței energetice scăzute.
Pe măsura creșterii prețului electricității și al gazelor, derularea activității în aceste clădiri de birouri duce la cheltuieli foarte mari. Antreprenorii au preferat să se mute în clădiri noi, mai eficiente energetic pentru a plăti costuri mai mici de întreținere.
În schimb, prețul chiriilor pentru spații în clădirile de birouri nou construite a crescut datorită cererii crescute din piață, mai spune Vlad Dornea.