Proiectul de lege privind ”oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii și asigurarea echității fiscale în România” a fost aprobat de Guvern (fisier atasat la finalul stirii).
”Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Acest proiect de lege a fost trimis către Parlament pentru formularea de amendamente.
Ulterior, în cadrul unei noi ședințe de guvern, vor fi dezbătute și încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în ședință comună a celor două camere, potrivit reglementărilor constituționale.
Bugetul României se bazează pe taxe plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. ”Avem însă un paradox aberant, cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital”, spune Marcel Ciolacu.
Interesul guvernanților pentru acest proiect de lege este ”vital”, pentru ca statul să nu ajungă să îi fie oprite fondurile europene și reformele din PNRR. ” Însumat, vorbim de o miză uriașă, peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră”, a mai spua Marcel Ciolacu.
Față de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanțelor, proiectul de lege aprobat de Guvern are unele modificări.
Astfel s-a decis că reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată, ”tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor crește cât mai repede cu putință”. Iar salariul minim pe economie în general, care va crește cu 10 procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid.
Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă.
De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive, va fi de 9%.
O mențiune și în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale.
Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele care reprezintă, de asemenea, o taxă, iar impozitul va rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme.
Pentru instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale. A fost, de asemenea, eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale, pentru care acestea pot finanța evenimente culturale sau sportive sau recreative. Pragul de 2,5% este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale.
Descarcati aici