Planurile de dezvoltare și modernizare a Aeroportului Internațional Timișoara „Traian Vuia” pentru perioada 2023-2032 au fost aprobate de Guvern.
Acestea prevăd continuarea lucrărilor la investițiile deja în curs de implementare, precum și lansarea de noi investiții.
Obiective de investiții în curs de implementare:
* finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2 – Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor
Terminal Plecări Curse Externe
* suprafață construită/desfășurată la sol 8.000 mp
* suprafață construită desfășurată 12.000 mp
* regim de înălțime 12,92 m
Echipamente de Siguranță pentru Activități Non Economice
* Echipament multifuncțional capacitate mică pentru măturare, aspirare și spălare
* Echipament autopropulsat de mare capacitate pentru măturare, aspirare și spălare suprafețe exterioare
* Echipament pentru curățarea depunerilor de cauciuc și a marcajelor de vopsea de pe suprafețele de mișcare aeroportuare
* Utilaje multifuncționale cu echipament tip tocătoare de vegetație
* Punct de comandă mobil
* Generator cu turn de iluminat tractabil
* Generator mobil / tractabil
* Autoutilitară pentru intervenție tehnică
* Autospecială 4 X 4 pentru combaterea vieții sălbatice
* Echipament șenilat pentru tocare vegetație și curățat sisteme pluviale deschise
* Autospecială suport pentru situații de urgență
Utilaje destinate activităților economice de siguranță
* Utilaje autodegivrare pentru aeronave
* Utilaje de deszăpezire
Sistem integrat de securitate aeroportuară
* Drum și gard perimetral de securitate
* Sistem de supraveghere video cu circuit închis pe întregul perimetru al zonei exterioare de operațiuni aeriene
* Modernizarea/refacerea punctelor de control acces
* Modernizare sistemului de supraveghere video cu circuit închis a zonelor publice exterioare și interioare și a zonelor de operațiuni aeriene și a părților critice ale zonelor de securitate cu acces restricționat
* Modernizare sistem de control și modernizare a accesului autovehiculelor în zonele publice
* Realizare substație PSI pentru intervenție rapidă
Obiective de investiții asigurate din alte surse legal constituite
Centrul logistic destinat gestionării transporturilor aeriene de marfă – Lotul 1 – face parte dintr-un proiect mai amplu care va fi implementat ca Centrul Logistic Intermodal Timișoara și care cumulează mai multe activități de investiții care vor fi coordonate pentru realizarea în comun a Obiectivului 3 de dezvoltare, respectiv: „Extinderea capacităților de procesare a mărfurilor pentru transport aerian și intermodal”.
Se estimează ca pe viitor, aeroportul se va confrunta cu o tendința de creștere atât a numărului de pasageri, cât și a activităților logistice și sporirea volumelor de mărfuri cargo transportate pe cale aeriana, astfel încât, prin obiectivul de investiții se urmărește realizarea de: Spații de depozitare și sortare, Spații de birouri, Punct control acces, Drumuri și platforme, Parcare autoturisme.
Obiective de investiții noi
Centrul Logistic Intermodal Timișoara
Prin acest proiect de investiții se urmărește creșterea ponderii veniturilor conexe activităților aeronautice și utilizarea unei suprafețe totale de 64,50 ha care în prezent este în concesiunea societății fără să fie valorificată.
Proiectele de investiții se vor implementa succesiv, în perioade de timp diferite ca durată, prin mai multe metode de finanțare a investițiilor și cu surse financiare diferite.
În acest sens, activitățile se vor coordona și cumula pe loturi, cu o prioritizare în funcție de timpii necesari pentru amortizarea costurilor de investiție, decalate față de Lotul I, respectiv:
Lotul II – Realizarea Centrului Logistic Intermodal Cargo Timișoara
Lotul III – Parcare auto 1.000 locuri destinată pasagerilor
Lotul IV – Construire hotel și spații de birouri
Modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare pentru aeronave
Pista de decolare-aterizare va fi reabilitată/consolidată pentru a face față cererii de trafic cu aeronave de mare capacitate. În concordanță cu etapele de dezvoltare ale terminalului, sistemul suprafețelor de mișcare se va extinde cu căi de rulare de degajare rapidă pentru a permite ieșirea rapidă a aeronavelor de pe pistă.
Proiectul de investiții a fost scindat în două loturi (etape), respectiv:
* Modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare a aeronavelor – Etapa 1 – care cuprinde activitățile de dezvoltare planificate pentru suprafața de parcare a aeronavelor
* Modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare a aeronavelor – Etapa 2 – care cuprinde toate celelalte activități de investiții aferente pistei de decolare și aterizare și căilor de rulare.
Indicatorii tehnici ce vor fi promovați pentru acest proiect de investiții vor fi subordonați asigurării priorităților manageriale de a:
– asigura cadrul și condițiile necesare de dezvoltare a infrastructurii pentru atingerea într-o etapă ulterioară a pragului de procesare de 3 milioane de pasageri pe an;
– moderniza și dezvolta infrastructura aeroportuară astfel încât să asigure operarea fără restricții a curselor aeriene de pasageri și mărfuri cu aeronave de categorie „E”.
Parc fotovoltaic 7 MW
În vederea asigurării consumului electric al întregii infrastructuri aeroportuare și a Centrului Logistic Intermodal propus, cât și în ceea ce privește decarbonizarea și poluarea aerului, respectiv asigurarea tranziției verzi și a digitalizării sectorului energetic prin promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a eficienței energetice și a tehnologiilor viitorului este necesară realizarea unui parc fotovoltaic.