Până la 70% din restanțele la chirie vor fi plătite de primărie. Facilitatea poate fi solicitată de către toți chiriașii care riscă să-și piardă apartamentul, indiferent dacă locuiesc în locuințe municipale, subvenționate sau private.
Aceasta se întâmplă în Viena, unde primăria susține principiul din Carta Socială Europeană ”Dreptul la locuință este un drept al omului” și nu vrea să se confrunte cu crize sociale.
Consilierul social Peter Hacker a declarat: ”Suferința celor afectați atunci când trebuie efectuate evacuări este o catastrofă umană pe care trebuie să o prevenim pe cât posibil – mai ales dacă motivul pentru aceasta este o creștere a prețurilor, pentru care cei afectați nu pot face nimic. Pentru asta investim în jur de 20 de milioane de euro și ajutăm atât timp cât este necesar”.
Pentru facilitatea Wiener Wohnungssicherung Plus (plata de către primărie a restanțelor la chirii) pot fi depuse aplicații din 4 septembrie 2023 până în 29 februarie 2024.
Astăzi, aproximativ jumătate din numărul total al vienezilor locuiesc în locuințe subvenționate – fie într-una dintre cele 220.000 de unități deținute de municipalitate, fie într-una dintre cele 200.000 de apartamente cooperative construite cu subvenții municipale.
Blocuri cu sapte niveluri, in planul unor investitori locali
Numai cele 1.800 de blocuri municipale din Viena găzduiesc aproape o jumătate de milion de cetățeni.
„Modelul Viena” de locuințe sociale asigură că și generațiile viitoare vor avea acces la un număr suficient de locuințe la prețuri accesibile.
Sistemul vienez de dezvoltare locuințe publice este unul dintre cele mai importante instrumente pentru a continua să ofere orașului un stoc suficient de locuințe la prețuri accesibile, în ciuda creșterii cererii.
Nu în ultimul rând datorită acestui atu, Viena este considerată unul dintre cele mai viabile orașe din lume. Niciun alt oraș european nu se poate lăuda cu o constantă similară a politicii sale sociale de locuințe – o politică ce nu a fost niciodată abandonată, nici măcar atunci când spiritul epocii a fost dictat de neoliberalism și privatizare.
Orașul Viena se angajează să construiască locuințe subvenționate și, spre deosebire de multe alte metropole, nu s-a gândit niciodată să vândă acest stoc municipal.
Numărul mare de locuințe subvenționate exercită un efect de amortizare a prețurilor asupra întregii piețe imobiliare a capitalei austriece.
Ca urmare, chiriile în Viena sunt relativ moderate în comparație cu alte metropole.