Oferte locuri de munca top

Ce cheltuieli vom plati CNAIR in caz de accident pe drumurile din tara

În viitorul apropiat, atunci când producem, din vina noastră, un accident pe drumurile din țară trebuie să suportăm noi cheltuieli.

Suntem buni de plată şi în cazul în care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării obligaţiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, cu lanţuri sau cu alte echipamente antiderapante omologate, pe sectoarele de drum pe care acestea sunt obligatorii.

De asemenea, atunci când circulăm pe sectoare de drum restricționate din punct de vedere al maselor sau dimensiunilor ori care sunt închise temporar circulației publice, cu autovehicule care nu au dreptul legal de a circula pe acestea și producem accidente.

Pentru înlăturarea efectelor accidentelor sau scoaterea vehiculelor de pe aceste sectoare de drum este necesară intervenția administratorului drumului. Aceste cheltuieli vor cădea în sarcina celui vinovat.

Potrivit unui proiect de act normativ ce urmează să fie aprobat astăzi de Guvern, vom plăti către CNAIR contravaloarea reparaţiilor şi/sau a daunelor produse.

Noul proiect prevede că administratorul drumului va fi notificat de poliția rutieră sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, care a intervenit la fața locului, cu privire la daunele rezultate, consemnate în procesul-verbal de constatare, dacă este cazul și/sau societatea de asigurări emitentă a poliței de asigurare RCA sau CASCO, care instrumentează dosarul de daună.

75km DN vor fi modernizati cu 170 mil euro

Administratorul drumului va transmite contravenientului şi/sau a societăţii de asigurări un deviz cu contravaloarea reparaţiilor şi/sau a daunelor produse.

Contravenientul/societatea de asigurări au obligaţia să o achite în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal.

Prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național și care se efectuează în situații de nerespectare sau încălcare, de către utilizatori, a prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice de către utilizatori.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

2 Comentarii

  1. Mag said:

    Poate prevede cineva in acel act normativ si responsabilitatea CNAIR de a intretine si repara drumurile astfel incat sa se poata circula in bune conditii pe ele, in caz contrar CNAIR sa aiba obligatia de a suporta toate daunele generate autovehiculelor ca urmare a circularii pe drumurile neintretinute si nereparate.

  2. Anonim said:

    Este inadmisibil cate santuri neprotejate sunt pe multe drumuri importante DN, de exemplu Bucuresti Giurgiu. In accidentul din Crasnaleuca din comuna Coţuşca, jud. Botosani se poate vedea lipsa oricarui parapet de protectie a santului, pe drumuri lipsesc indicatoare, indicatoare albastre de preselectie pe benzi, marcarea benzilor, etc.

Sus