Aproape 60% din locuințele vândute în România în primul semestru din acest an au fost cumpărate cu cash, proporția tranzacțiilor prin credit ipotecar fiind mai mică 40,5%, arată consultanții imobiliari de la SVN Romania.
Excluzând refinanțările, care potrivit calculelor companiei s-au ridicat la circa un sfert din totalul creditelor ipotecare acordate în primele șase luni, volumul total de credite ipotecare noi a scăzut cu aproximativ 15% față de primul semestru din 2022.
În primul semestru din acest an au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro, în creștere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022, conform unui raport realizat de SVN Romania.
Aceste rezultate au fost înregistrate într-un context în care peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanțare bancară, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.
Concomitent, procentul tranzacțiilor imobiliare încheiate prin credit ipotecar în primele șase luni din 2023 a fost de cel mult 40,5%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare. Procentul locuințelor cumpărate exclusiv din fonduri proprii în primul semestru din 2023 în București și Ilfov a fost de peste 52,5%.
”Piața ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creștere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendință de scădere, mai multe instituții financiare fiind într-o competiție acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii. În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC, ceea ce denotă o încredere ridicată în evoluția pieței și a solvabilității generale a potențialilor clienți, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.
Datele companiei arată că scăderea dobânzilor înregistrată pe segmentul celor fixe s-a tradus într-o reducere a ratei unui credit ipotecar de circa 10% în decursul primului semestru din 2023.
Cel mai bun produs din luna ianuarie avea o dobândă fixă pe cinci ani de 6,9%, transpusă printr-o rată lunară de 2.381 de lei pentru un credit ipotecar cu o valoare de 69.000 de euro pe 25 de ani (valoare imobil de 93.000 de euro), în timp ce cel mai bun produs al lunii iunie avea o dobândă fixă de 5,79% pe trei ani, cu o rată lunară de 2.147 de lei.
Coroborat, creșterea salariului mediu net la nivel național cu 15,7% la finalul primului semestru și stagnarea prețurilor au dus la o îmbunătățire a accesibilității contractării unui credit ipotecar, potrivit indexului de profil calculat de SVN Romania ca raport între rata achitată pentru cumpărarea unui imobil nou și salariul mediu net.
Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în București, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel național, în scădere de la 64% în ianuarie, potrivit indexului SVN. Calculele companiei arată că nivelul se va reduce la 55% în luna septembrie, similar cu cel înregistrat la începutul lui 2020.
Nivelul actual este de peste patru ori mai bun față de cel înregistrat 2008, când rata medie era de peste 2,5 ori mai ridicată comparativ cu salariul mediu net la nivel național. Raportat la veniturile medii înregistrate în București, rata medie reprezintă circa 45,5% din venitul mediu.