Oferte locuri de munca top

Program de informare și sprijin pentru incluziunea pe piața muncii, inițiat de Sixense România și Asociația Abilități din Dizabilități

Mariana Garștea – Director General Sixense România si Ioana Colibășeanu, psiholog și co-fondator Asociația Abilități din Dizabilități

Sixense România, companie specializată în soluții de urmărire a comportării construcțiilor în timp, demarează un program de explicare, promovare și sprijin al incluziunii sociale și pe piața muncii pentru adulții cu tulburări de spectru autist (TSA), printr-un parteneriat cu Asociația Abilități din Dizabilități. În acest sens, compania se angajează să direcționeze în mod recurent 20% din impozitul pe profit către asociație și să discute despre ce presupune integrarea adulților cu TSA pe piața muncii, în industria construcțiilor.

Tulburarea din spectrul autist (TSA) este o tulburare de neurodezvoltare care poate conduce la provocări sociale, de comunicare și comportamentale. 1 din 4 copii este afectat de autism, conform raportului CDC din 2022. În România, asociațiile de profil estimează că trăiesc peste 40.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), dintre care aproximativ 14.000 sunt copii, care au nevoie cât mai timpuriu de servicii de terapie specializată.

„Se recomandă intervenția timpurie în orice situație în care sunt identificare anumite tulburări în dezvoltarea copilului sau alte dificultăți pe care copilul le are, comparativ cu ceilalți, de aceeași vârstă. Această identificare a comportamentelor și abilităților deficitare sau problematice este esențială. Cu cât începem intervenția mai devreme, cu atât cresc șansele ca potențialul de dezvoltare a copilului să fie mai bine valorificat. De ce? Pe de o parte, pentru că plasticitatea creierului este mult mai mare la vârste mai mici. Pe de altă parte, pentru că se evită parțial acumularea sau agravarea unor deficite ce ulterior pot fi mai greu de recuperat sau compensat. Intervenția timpurie face diferența în evoluția oricărui copil și crește șansele de formare a unor comportamente adaptative, din toate punctele de vedere: motric, cognitiv, social, emoțional și de comunicare”, a explicat Ioana Colibășeanu, psiholog și co-fondator Asociația Abilități din Dizabilități.

În Europa, mai puțin de 10% dintre adulții cu TSA au un job. Pentru a-și maximiza șansele de a fi integrați ca adulți pe piața muncii, mai ales într-un domeniu cum este industria construcțiilor, Sixense România și-a propus să explice care sunt principalele lucruri pe care un angajator ar trebui să le cunoască și să le respecte atunci când este vorba despre un potențial angajat cu TSA. În plus, compania militează pentru un mediu organizațional incluziv în industria construcțiilor, bazat pe plus valoarea pe care o aduce fiecare angajat în parte și pe performanța pe care o poate obține prin setul său unic de abilități.

„Așa cum se știe deja, un angajator – mai ales unul din industria construcțiilor – este nevoie să adapteze mediul de lucru pentru un angajat cu TSA. Ca să dau doar câteva exemple, în mediul organizațional, un adult cu TSA are nevoie de instrucțiuni, sarcini și proiecte foarte clare, de protecție față de anumiți stimuli senzoriali, de un mediu de lucru predictibil și de mentorat continuu. Însă lucrurile arată foarte diferit în funcție de fiecare persoană, de aceea este important să îi cunoaștem istoricul și să fim deschiși pentru a acorda sprijin individualizat.

Avem nevoie de mai multe organizații incluzive, care să ofere acces în mediul de lucru persoanelor cu TSA și unde potențialul lor să fie valorificat la maximum. Cu câteva ajustări importante și conștientizând modul în care arată universul interior al acestor persoane, colaborarea cu ele se poate dovedi o experiență extrem de valoroasă”, a declarat Mariana Garștea, Director General Sixense România.

Misiunea Sixense România este să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu dezvoltatori, proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții. Compania oferă tehnologii de instrumentare și monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice asociate șantierelor, precum și inginerie specializată pentru diagnosticarea, protecția și întreținerea activelor (asset management) și platforme informatice digitale.

Compania are activitate atât în București, cât și în alte centre importante din România, cum ar fi Cluj și Iași. Sixense România este și membru co-fondator al Asociației Profesionale de Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS) și deține singurul laborator autorizat de analize și încercări în construcții din România, dedicat exclusiv activităților de monitorizare geotehnică și structurală.

Asociația Abilități din Dizabilități oferă servicii de terapie individualizată și adaptată copiilor cu dizabilități, din anul 2014. Asociația susține dezvoltarea armonioasă a copiilor prin intervenții validate științific, cu scopul de a crește calitatea vieții beneficiarilor. În prezent, gestionează aproximativ 120 de copii beneficiari și familiile lor, cu ajutorul unei echipe formate din 9 specialiști: 6 psihologi cu specializări multiple (analiză comportamentală aplicată, psihoterapie, logopedie, integrare senzorială) și 3 kinetoterapeuți cu specializări multiple (kinetotperapie, terapie 3C, integrare senzorială). Serviciile asociației sunt oferite în mod gratuit pentru aproximativ jumătate dintre copii, cu ajutorul fondurilor colectate din sponsorizări, donații sau redirecționarea impozitului pe venit.

Mai multe detalii despre tulburarea de spectru autist, precum și modalități de sprijin concrete pentru copiii cu TSA – găsiți pe site-ul Asociației Abilități din Dizabilități, aici. Informații despre ce presupune incluziunea pe piața muncii pentru adulții cu TSA vor fi discutate și pe pagina de LinkedIn a Sixense România, aici.

Sus