Dezvoltatorii imobiliari au anunțat că anul acesta vor livra parcuri de retail, cu un total de 220.584 mp, în orașe cu populație redusă, sub 10.000 locuitori, dar și în zone de suburbie, de pe lângă marile orașe, în cartiere noi de locuințe, potrivit unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors.
Câteva din parcurile de retail anunțate pentru anul trecut au fost amânate pentru acest an, astfel încât în 2023 s-a mărit suprafața totală și ar urma să fie un an record în livrări.
Printre orașele unde apar noi parcuri de retail în acest an se numără Vaslui, Moșnița (lângă Timișoara), Giurgiu, Turda, Sibiu, Lugoj, Slobozia și Cisnădie.
De asemenea, parcuri de retail noi sau extinderi ale parcurilor existente sunt așteptate în ansamblurile rezidențiale Cosmopolis și Greenfield Plaza, amândouă aflate în partea de nord a Capitalei.
“2023 este un an de expansiune. Estimăm că se vor deschide 17 parcuri noi de retail și cinci noi mall-uri, în România, cu o suprafață totală de peste 300.000 mp”, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner, head of advisory la Fortim Trusted Advisors.
Cele mai multe magazine noi, prezente în viitoarele retail parcuri, sunt din rețelele Lidl, Pepco, CCC, Jysk, C&A, Fressnapf, Kik și Dr. Max.
Există însă și branduri noi de magazine, care intră pentru prima dată în România. Cel mai așteptat este Lefties, cu articole de îmbrăcăminte la prețuri reduse, care face parte din rețeaua Inditex, ce deține brandurile Zara, Bershka, Pull&Bear și Stradivarius. Primul magazin Lefties se va deschide în Promenada Craiova și are cel mai mare potențial de extindere.
Un alt brand nou, tot cu prețuri reduse, este HalfPrice, din Polonia, care va avea primul magazin în AFI Cotroceni. Cel de-al treilea brand nou este Jimmy Key, din Turcia, tot cu produse de îmbrăcăminte, care a inaugurat în această lună primul său magazin în ParkLake Shopping Center și care intenționează să ajungă la un lanț de zece magazine în următorii ani.
Craiova va intra în Topul orașelor cu cele mai multe spații de shopping
Magazine moderne se găsesc în 33 de localități și au cu un total de 4,24 milioane mp.
În top, pe primele trei locuri se află orașele cu cea mai mare putere de cumpărare: București (1,24 milioane mp), Timișoara (234.799 mp) și Cluj-Napoca (194.709 mp), potrivit studiului Fortim Trusted Advisors.
Locul patru este ocupat de Iași (177.100 mp), centrul regional cu populația cea mai mare, după București și pe locurile cinci și șase se află două orașe turistice, Constanța (165.000 mp) și Brașov (131.500 mp).
Din această toamnă însă în topul celor cinci orașe din afara Capitalei cu cele mai multe spații de shopping va intra și Craiova, unde se va da în folosință cel mai mare centru comercial livrat în ultimii 13 ani, Promenada Mall, cu o suprafață totală de 78.500 mp. Astfel, Craiova va ajunge în luna octombrie la un stoc de 160.900 mp spații moderne de shopping și va depăși orașul Brașov.
În ce domenii au crescut vânzările
Expansiunea retailerilor nu asigură creșterea vânzărilor în același ritm pentru toți.
“Cea mai mare creștere a vânzărilor s-a înregistrat pe segmentul produselor farmaceutice, cosmetice și de parfumerie, de plus 24% și pe locul doi cel al produselor de îmbrăcăminte, plus 10,4%. Acest lucru se datorează și dezvoltării accelerate a rețelelor de magazine din parcurile de retail, care s-au extins tot mai mult în inima comunităților, ajungând și în cartierele noi dezvoltate în ultimii ani, la periferiile marilor orașe, dar și în orașele mai mici, cu până în 10.000 locuitori. Astfel, s-au schimbat obiceiurile de shopping și cumpărătorii au acces la mai multe tipuri de mărfuri, atunci când se aprovizionează cu alimente. În următoarea etapă, se vor extinde în același mod și magazinele de decorațiuni și mobilier, în intenția de a ajunge cât mai aproape de consumatori“, estimează Nicolae Ciobanu.