Oferte locuri de munca top

Populatia ezita sa se indatoreze la banci

Creditele bancare acordate populației au crescut cu puțin în luna iulie a acestui an, conform celor mai recente date transmise de Banca Națională a României.

Astfel, soldul creditelor bancare acordate în lei populației a crescut cu 0,6% față de luna precedentă. Acesta a fost mai mare cu 1,8% față de cel din luna similară a anului trecut.

La finele lunii iulie populația avea contractate credite în lei de peste 148,57 miliarde lei, adică echivalentul a peste 30 miliarde de euro.

În ceea ce privește creditele bancare în valută, exprimate în lei, acordate populației, soldul lor era de 22,94 miliarde lei, în scădere cu 1,7% față de iunie și mai mic cu 10,5% față de cel din iulie anul trecut.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în iulie cu 0,8 % față de luna precedentă, până la nivelul de 378,27 miliarde lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 5,6 % (scădere de 3,5% în termeni reali), pe seama majorării cu 0,3% a componentei în lei (-8,3% în termeni reali) și cu 19,1% a componentei în valută exprimată în lei (evoluție similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Creditul în lei, cu o pondere de peste 68,2% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,2%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de circa 32% în totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,05 % (0,5 %, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Peste 10 mii mp de constructii dintr-un municipiu vor fi demolati

Economisirea

Depozitele în lei ale populaţiei la băncile comerciale au crescut cu 1,2% în iulie față de luna anterioară, până la peste 196,59 miliarde lei și cu 23,6% (12,9% în termeni reali) față de aceeași lună a anului anterior.

Depozitele în valută ale populației, exprimate în lei, erau la finele lunii iulie de peste 119,27 miliarde lei, în scădere cu 1% față de luna iunie. Față de iulie anul trecut, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 5,7%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus