Contextul macroeconomic actual i-a făcut pe dezvoltatorii imobiliari să încetinească ritmul de dezvoltare a spațiilor industriale, aceștia adoptând o abordare prudentă.
Activitatea totală de dezvoltare din primul semestru a încetinit în comparație cu cea din primul semestru al anului trecut.
În ianuarie – iunie, dezvoltatorii au livrat în toată țara noi proiecte cu suprafața totală închiriabilă de 202.000 mp, mai mică cu o treime față de aceeași perioadă de anul trecut când au fost livrați 300.000 mp.
Până la finele acestui an ar urma să mai fie livrați încă circa 250.000 mp, estimează consultanții imobiliari de la Cushman & Wakefield Echinox.
Ei cred că situația va pune presiune pe nivelul chiriei în următoarele luni.
Companiile au închiriat în prima jumătate a anului aproape 550.000 mp de spații logistice și industriale, peste o treime reprezentând contracte de preînchiriere, în special în proiecte care urmează să fie livrate în 2024.
În lunile martie – iunie au tranzacționați peste 215.000 mp de spații industriale și logistice, astfel că volumul tranzacționat în prima jumătate a anului a crescut ușor în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieței, (90% din suprafața totală închiriată în al doilea trimestru 2023 și 72% din cererea din primul semestru 2023), provenind din sectoare variate de activitate, printre cele mai active fiind retail-ul, distribuția de mărfuri generale, industria componentelor auto și logistica.
Majoritatea tranzacțiilor semnate în această perioadă au vizat proiecte amplasate în afara Bucureștiului, cele mai relevante fiind Brașov, Timișoara, Oradea sau Arad.
”Am putea asista până la finalul lui 2023 la un volum tranzacționat care să atingă un milion de metri pătrați”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul modern total de spații industriale a atins 6,77 milioane mp la sfârșitul lunii iunie.
Rata de neocupare a scăzut ușor la un nivel de 4,8% și consultanții imobiliari se așteaptă la o contracție suplimentară până la sfârșitul anului ca urmare a unei abordări mai prudente adoptate de dezvoltatori.
Chiriile prime din București și în principalele hub-uri industriale și logistice din România s-au situat în trimestru II la 4,25 – 4,50 euro/ mp / lună, valori mai mari fiind înregistrate în cazul proiectelor noi situate în apropiere de București.
”Având în vedere oferta limitată și cererea susținută, există premisele ca nivelul chiriilor să se mențină pe un trend ascendent în al doilea trimestru și, de asemenea, în prima jumătate a anului 2024”, consideră consultanții de la Cushman & Wakefield Echinox.