În aerul din interiorul clădirilor și de la locurile de muncă va fi determinată concentrația de radon, după o metodologie recent intrată în vigoare.
Radon este un gaz radioactiv prezent în sol, care se poate acumula în spații închise și poate îmbolnăvi oamenii de cancer.
În interiorul locuințelor
Concentrația de radon din interiorul locuințelor se măsoară de laboratoare desemnate de către CNCAN prin măsurări de depistare, utilizând cel puțin doi detectori. Pentru situația în care, în urma măsurărilor de depistare, cel puțin un rezultat depășește nivelul național de referință de 300 Bq/m 3, se găsesc cauzele creșterii valorilor concentrație de activitate de radon prin măsurile de control și se stabilește un plan de remediere.
La locurile de muncă
Concentrația de radon la locurile de muncă se determină obligatoriu în zonele de prioritate mare pentru reducerea riscului de expunere la radon pentru toate locurile de muncă amplasate în interiorul clădirilor la subsol, demisol și parter.
Concentrația de activitate de radon se determină obligatoriu pe tot cuprinsul țării, indiferent de zona de prioritate, pentru următoarele clădiri:
* locuri de muncă din subteran și parter, cum ar fi: stații de metrou, centre de relaxare, cariere, mine, grote, peșteri, saline, instalații de tratare a apei, extracții materii prime, ciupercării, depozite, arhive, biblioteci, laboratoare;
* clădiri cu acces public;
* clădiri publice care găzduiesc un public mai larg decât utilizatorii săi direcți, cum ar fi primării, prefecturi, sedii de poliție, unități școlare, creșe, grădinițe, unități sanitare, cluburi sportive, teatre, cinematografe etc.
Metode de măsurare
Au fost stabilite cerințele pentru determinarea concentrației de radon în aerul din interiorul clădirilor, prin indicatorul CARIA, ce definește „concentrația de activitate a radonului, ca medie anuală, în aerul din interior, exprimată în Bq/m 3 ” (mai multe detalii în documentul atașat la finalul știrii).
Pentru determinarea concentrației de radon în aerul din interiorul clădirilor și de la locurile de muncă se utilizează următoarele metode de măsurare:
* metoda integrată, bazată pe următoarele elemente:
– prelevarea continuă și pasivă de probe reprezentative de aer atmosferic;
– acumularea simultană a cantității fizice măsurabile pe un senzor corespunzător;
– măsurarea cantității fizice acumulate și convertirea acesteia în concentrație de activitate a radonului ca valoare medie pe perioada de prelevare;
* metoda măsurării continue a concentrației de activitate a radonului se bazează pe prelevarea continuă, in situ, a unui volum de aer filtrat;
* metoda instantanee se bazează pe prelevarea activă în camera de detecție și măsurarea, in situ, a unui volum de aer filtrat anterior și reprezentativ pentru atmosfera supusă anchetei de la locul de prelevare la un moment dat.
Măsurările de depistare (screening) se efectuează la nivel național și sunt utilizate atât pentru evaluarea inițială a concentrației medii anuale a activității de radon în interior în scopul verificării conformității cu nivelul de referință (indicatorul CARIA), cât și pentru identificarea zonelor de prioritate pentru reducerea riscului asociat expunerii la radon.
Descărcați aici