Derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă, publicate în SEAP, prin care ar fi fost favorizată câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către anumite societăți comerciale i-au adus pe procurorii DNA la o administrație locală.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților Marin Ionuț Mircea, la data faptelor și în prezent director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (S.P.L.T. Brașov) și Corboș Gheorghe, la data faptelor și în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, din cadrul Primăriei municipiului Brașov.
Procurorii susțin că în perioada iunie – noiembrie 2022, Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe, în calitate de șefi ai Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă, publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii (ex. întreținere terase acoperiș, mentenanță/reparații instalații electrice etc.) de către trei societăți comerciale.
Referitor la atribuirea unuia dintre contracte – „Lucrări revizii centrale termice, puncte termice”, Mesaroș Mihaela-Elena, având cunoștință despre înțelegerea frauduloasă dintre Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe și administratorul celor trei societăți comerciale, i-ar fi ajutat pe aceștia prin redactarea unei adrese în numele firmei respective ce conținea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.
Prin demersurile arătate mai sus ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov în sumă de 1.912.025 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru administratorul societăților beneficiare ale contractelor.
În contextul menționat mai sus, Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe i-ar fi furnizat aceluiași om de afaceri informații confidențiale referitoare la procedurile de achiziție directă ce urmau a se desfășura (informații vizând tipul lucrării, valoarea, locația), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către cele trei societăți comerciale pe care acesta le administra.
Pentru „ajutorul” oferit în condițiile de mai sus, Marin Ionuț Mircea ar fi pretins și primit de la omul de afaceri foloase necuvenite, în valoare totală de 69.785 euro.
În perioada iunie – august 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale mai multe foloase necuvenite (evaluate la 39.492 euro și 93.862 lei) în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Brașov și respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 și a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.160 lei.
Incep lucrari ingineresti de peste 18 mil euro
La data de 1 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, i-ar fi promis unei persoane că va interveni pe lângă președintele clubului de fotbal FC Brașov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcționar din cadrul Direcției Regionale Vamale Brașov, pentru a urgenta eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către inculpat a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii.
În data de 21 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, deși avea dreptul de conducere suspendat, ar fi fost surprins conducând un autoturism pe drumurile publice.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului în valoare totală de 1.912.025 lei.
Totodată, au mai fost dispuse și măsuri asigurătorii în vederea confiscării în valoare de 95.285 de euro și 93.862 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză au fost încheiate opt acorduri de recunoaștere a vinovăției (patru societăți comerciale, beneficiare ale contractelor, și administratorii lor) fiind stabilite pedepse cuprinse între 60.000 lei amendă și 3 (trei) ani închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi.
Procurorii fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.