Încălzirea cu apă solară (sau termică solară) folosește lumina soarelui pentru a încălzi apa pe care o vei folosi apoi în baie sau bucătărie. Chiar și cu zile mai înnorate, energia solară poate satisface mai mult de jumătate din necesarul anual de apă caldă.
Încălzirea solară a apei nu trebuie confundată cu tehnologia solară fotovoltaică (PV), care produce energie electrică. Producția panourilor solare fotovoltaice poate fi redirecționată către încălzirea apei, dar încălzirea solară a apei este mai eficientă. Aceasta înseamnă că va ocupa mult mai puțin spațiu pe acoperiș decât l-ar face panourile fotovoltaice pentru aceeași energie.
Casa ta ar putea avea atât panouri solare pentru apă caldă, cât și panouri solare PV, pentru a genera cea mai mare cantitate de energie regenerabilă din zona acoperișului disponibilă. Pentru gospodăriile mai mari, producerea de apă caldă menajeră pentru băi și bucătării poate reprezenta o proporție semnificativă din consumul total de energie. Acest lucru este valabil mai ales odată ce o casă a fost bine izolată pentru a reduce cererea de încălzire a spațiului.
Casa ta este potrivită pentru un panou solar pentru apă caldă?
Colectoarele solare orientate oriunde între sud-est și sud-vest, la un unghi între 20 și 50 de grade, vor oferi cele mai bune performanțe. Cu toate acestea, chiar și un panou orientat spre est sau vest poate merită în continuare – trebuie doar să fie cu aproximativ 20% mai mare. Încălzirea solară a apei va fi cea mai bună într-o casă care are o cerere mai mare de apă caldă – cum ar fi pentru o familie sau o casă comună. Pentru o gospodărie de o persoană, cu un consum redus de apă caldă, nu va fi la fel de rentabil (și, în acest caz, ar fi mai bine să devii doar o parte din ieșire de la o matrice fotovoltaică).
Ca și în cazul pompelor de căldură și al cazanelor pe biomasă, vei avea nevoie de un cilindru sau rezervor pentru a stoca apă încălzită cu energie solară. Aceasta înseamnă că nu este ușor să combini încălzirea solară a apei cu un cazan combinat. Vezi informațiile de mai jos pentru mai multe detalii despre cazanele combinate și energia solară.
Panourile de pe acoperiș sunt cele mai comune, montate într-un loc care va minimiza curgerea conductei către cilindru. Sau poți plasa panouri la nivelul solului dacă vor avea o perspectivă clară.
Nu uita că înainte de a demara proiectul tău cu panouri solare, ai nevoie de aprobări de la diverse instituții ale statului, așa că ai grijă să te documentezi corect și să alcătuiești dosarul de care ai nevoie pentru ca totul să fie în legalitate.
Cum funcționează un panou solar pentru apă caldă?
Un sistem solar de încălzire a apei este compus din trei părți principale:
- Colectori solari (tuburi sau panouri solare pentru apă caldă, de obicei montate pe acoperiș);
- O pompă gestionată de o unitate de control;
- Un cilindru de apă caldă cu două serpentine de încălzire (un cilindru cu două serpentine) sau alte intrări multiple.
Când fluidul din colector este mai fierbinte decât apa din cilindru, controlerul pornește pompa pentru a circula fluidul în bobină și a încălzi cilindrul. Cilindrul are nevoie de mai mult de o bobină sau de intrare pentru a permite încălzirea suplimentară iarna sau pe vreme rea. Suplimentul poate fi de la un cazan convențional sau de la o opțiune de energie regenerabilă, cum ar fi un cazan pe biomasă sau o pompă de căldură.
Ce tip de colector este cel mai bun?
În clima din țara noastră, panourile dimensionate corespunzător de orice tip pot funcționa bine și pot oferi un raport calitate-preț similar. De exemplu, tuburile evacuate pot funcționa mai bine în zilele reci și însorite, dar știi foarte bine că uneori vremea nu este suficient de bună pentru a face o mare diferență.
Panourile plate se pot amesteca mai bine vizual în peisagistica gospodăriei tale decât tuburile – ceea ce ar putea fi un factor decisiv pentru unele case.