Oferte locuri de munca top

Mai usor de construit pe terenuri din zonele protejate

Transferarea către Consiliile Județene a Direcțiilor județene de Cultură, aflate sub coordonarea/subordonarea Ministerului Culturii, măsură prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, este contestată în spațiul public.

”Aceste Direcții au un rol important deoarece veghează la respectarea legislației privind protejarea patrimoniului cultural. Ele emit avizele pentru proiectele imobiliare (imobile noi sau restaurări) în zonele protejate sau în jurul monumentelor istorice și demarează procedurile de clasare/declasare a clădirilor monument.

O să se ajungă în situația în care Consiliile Județene/Consiliul General al Municipiului București inițiază proiecte imobiliare și Direcția de Cultură din subordine o să le avizeze fără probleme”, atrage atenția Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

De exemplu, spune doamna Armand, dacă dezvoltatorii imobiliari vor să ridice un bloc de sticlă pe Șoseaua Kiseleff, să declaseze o casă monument istoric sau să construiască peste un sit arheologic, le trebuie avize de la această Direcție.

”Vă transmit pe această cale că sunt mulți dezvoltatori care au cumpărat terenuri în zone protejate pentru a face complexe rezidențiale, inclusiv în jurul lacului Herăstrău. Dacă până acum nu puteau construi fiindcă este zonă protejată și monument istoric și nu primeau aviz de la Direcția de Cultură, situația se schimbă radical”, declară Clotilde Armand.

Hotel de 5 stele, in curs de autorizare

Primarul Sectorului 1 mai spune: ”Patrimoniul național din centrele istorice este în pericol, la mâna mafiei imobiliare, dacă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor adopta această OUG. În 2013, Liviu Dragnea a venit cu o propunere similară, într-un proiect de descentralizare, dar a făcut pasul înapoi în urma presiunii specialiștilor și a societății civile”.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus