În luna iulie, s-a încheiat primul program interdisciplinar de internship din industria construcțiilor, un parteneriat unic realizat între patru dintre cele mai importante companii private din domeniu și Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). Astfel, SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture și Professional Consulting Engineers au finalizat cu succes ceea ce poate deveni un model scalabil pentru pregătirea profesională a noilor generații de specialiști: o experiență interdisciplinară, cu focus pe practică și colaborarea dintre specializări.
Feedback în unanimitate pozitiv de la studenții participanți în program
Timp de o lună, în perioada 19 iunie–14 iulie, 10 studenți din anul al III-lea au avut acces la primul program de internship care a oferit o perspectivă integrată asupra industriei și asupra principalelor specializări care compun un proiect de construcții: de la ce înseamnă dezvoltarea unui proiect până la elemente legate de arhitectură, proiectare și fundații speciale.
Stagiul de internship a mizat pe o componentă practică importantă. Cele patru companii care l-au inițiat și-au propus atât transferul de cunoștințe teoretice, cât și dezvoltarea de abilități esențiale în industrie, prin lucrul pe proiecte reale și sarcini cu aplicabilitate imediată.
Feedbackul tinerilor care au participat în program a fost în unanimitate pozitiv – munca în echipă, comunicarea inter-specializări și perspectivele profesionale dobândite în urma programului fiind printre cele mai apreciate lucruri.
„Experiența a fost foarte interactivă și dinamică. Am avut enorm de multe de învățat. Am înțeles cu ce se ocupă fiecare ramură a acestui domeniu și cum se completează pentru realizarea unui proiect. Cea mai importantă parte este că am înțeles mai multe despre mine, despre ce îmi place și unde mi-aș putea găsi locul. Apreciez deschiderea tuturor companiilor care au fost implicate în program”, a punctat Daniela Ivan, una dintre participante.
„Experiența a fost una plăcută, plină de informații utile, experiențe și activități deosebite. Cel mai mult am avut de învățat din activitățile practice, prima dată explicate și apoi <<executate>> direct de noi”, a adăugat Denisa Marin.
Noile generații de profesioniști – prin ochii companiilor
Din perspectiva companiilor care au inițiat programul, acesta și-a atins cu siguranță scopul: acela de a educa și îndruma profesional generațiile viitoare de specialiști, respectiv de a conecta cunoștințele teoretice acumulate cu realitatea de pe piața muncii.
„M-am bucurat să văd tineri curioși și deschiși, cu pasiune pentru industria construcțiilor. O veste foarte bună a fost că foarte mulți s-au arătat mai interesați și de munca din teren, în urma programului nostru, înțelegând mult mai bine ce se întâmplă într-un șantier și cât de importantă este colaborarea din această etapă. Sunt încrezător că internship-ul și-a atins scopul propus: acela de a orienta în carieră noua generație și de a le arăta toate opțiunile pe care le au la dispoziție în industria noastră. Nu în ultimul rând, o comunicare bună între toate disciplinele – ceea ce am încercat să arătăm în cadrul acestui program – ne va ajuta pe toți să avem un mediu construit mai solid și așezat pe fundații sigure”, a declarat Lóránd Sata, Director General SBR Soletanche Bachy.
„Dacă studenții pe care am avut ocazia să-i cunoaștem în cadrul programului sunt reprezentativi pentru o generație întreagă, atunci perspectivele sunt bune. Existența acestui program este în sine un succes pentru noi, pentru că această colaborare a patru companii din domeniul privat demonstrează că putem avea o viziune coerentă la nivelul industriei. Consider că vorbim despre un model implementabil pe scară mult mai largă, cu șanse reale de a forma viitori profesioniști mai buni și de a-i perfecționa pe cei existenți. Acest context a fost pentru noi toți o rememorare a faptului că educația nu se face exclusiv la și de către școală, ci că o societate mai bine pregătită, mai eficientă și mai armonioasă se construiește și prin implicarea noastră comună, a celor din mediul privat”, a explicat Irina Stoenescu, Vice-Președinte PSC Group.
„Cred că este necesar pentru toate facultățile care pregătesc specialiștii în construcții de mâine – să demareze cât mai multe proiecte interdisciplinare de acest fel. Studenții vor înțelege optica celorlalți mai devreme, se vor adapta mai ușor la condițiile de piață și vor performa, pentru că vor reuși să livreze proiecte bine coordonate, optime financiar și ușor de executat”, a adăugat Vlad Balosin, Fondator și General Manager Metrik Architecture.
„Având în vedere o schimbare generală a opțiunii de carieră pe care am constatat-o ca urmare a practicii, consider că studenții au putut să își formeze o opinie mult mai clară și să își aleagă traseul profesional care li se potrivește cel mai bine în acest moment. Ne dorim să continuăm acest program: nu putem cere specialiști buni, iar în același timp să nu fim dispuși să îi formăm”, a completat Bogdan Radu, Administrator Professional Consulting Engineers.
Un model scalabil de formare profesională pentru industria de construcții
Experiența și concluziile primului program de internship interdisciplinar au demonstrat eficiența și reușita unui astfel de model de pregătire profesională.
SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture și Professional Consulting Engineers își propun o reeditare și îmbunătățire a programului în viitor, explorând și opțiuni pentru extinderea acestuia la nivel național.
Programul de internship interdisciplinar oferă, pe de o parte, și posibilitatea unei mai bune recrutări, deoarece companiile pot să observe atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile soft – de comunicator sau negociator, de exemplu. Iar, pe de altă parte, reprezintă o oportunitate pentru mentorat, una dintre cele mai relevante modalități pentru companiile private de a susține dezvoltarea întregii industrii.
Astfel, cele patru companii invită și alți jucători din industrie să li se alăture sau să preia modelul de formare, pentru a pregăti generații de profesioniști mai bine echipați pentru piața muncii.
Despre SBR Soletanche Bachy
SBR Soletanche Bachy România este una dintre principalele companii specializate în soluții geotehnice complexe și fundații speciale de pe piața locală. Compania este parte din grupul de origine franceză Soletanche Bachy, lider mondial în domeniu, cu o tradiție și o activitate de peste 100 de ani. Pe plan local, compania este prezentă de 30 de ani și se bazează pe o echipă de peste 120 de specialiști, cu ajutorul cărora este implicată atât în proiecte din sectorul privat (retail, rezidențial, office, industrial), cât și din domeniul public.
Despre PSC Group
Fondată în 1997, PSC Group este o afacere de familie cu capital 100% românesc. S-a afirmat pe piața de construcții și imobiliară din România, prin dezvoltarea de proiecte menite să ridice calitatea vieții și să respecte principiul armoniei în modelarea spațiului. Cel mai recent exemplu este ansamblul rezidențial WIN Herăstrău, destinat segmentului premium. Prin departamentele interne și diviziile asociate, PSC Group acoperă 360° serviciile domeniului: dezvoltare de proiecte, property management, consultanță tehnică, arhitectură și design interior, proiectare rezistență și project management.
Despre Metrik Architecture
Metrik Architecture este un birou de arhitectură devotat în egală măsură creativității, cât și rigorilor profesionale. Având un portofoliu larg, ce include locuințe colective și individuale, restaurări și extinderi, hale industriale, facilități comerciale, clădiri de birouri și hoteluri, echipa Metrik înțelege că investitorii trebuie să echilibreze calitatea înaltă cu profitabilitatea în fiecare proiect. Reușita depinde de un proces coerent, bine gândit și executat. De aceea, eforturile studioului sunt orientate spre rezultate aliniate cu interesele clienților și spre o estetică atrăgătoare și atemporală.
Despre Professional Consulting Engineers
Professional Consulting Engineers a fost înființată în 2015 de către Bogdan Radu și Dragoș Mihăilă. Compania oferă servicii de proiectare în domeniul construcțiilor civile și industriale, fiind specializată în proiectarea structurilor de rezistență. Portofoliul PCE include clienți din majoritatea orașelor importante din România, cum ar fi: București și zonele limitrofe, Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova, Deva. De-a lungul timpului, compania a avut colaborări semnificative și cu parteneri din Germania, Islanda și Madagascar.