Solplanet x AeroFix

Centura Craiova – Sud: Constructorii italieni au mari intarzieri in executia lucrarilor

Constructorii italieni de la Rizzani De Eccher SpA, care au câștigat și contractul de peste 100 milioane de euro pentru Lotul 2 al DN Centura Bucuresti-Sud, au întârzieri mari în execuția lucrărilor la Varianta Ocolitoare Craiova-Sud.

Șantierul Centura Craiova – Sud

Pe șantierul Variantei Ocolitoare Craiova – Sud (DN56 – DN55 – DN6) sunt întârzieri mari, stadiul fizic ajungând la numai 25%. Asta în condițiile în care clauzele contractuale inițiale prevedeau o durată de execuție de 15 luni de la data emiterii ordinului de începere execuție lucrări (3 mai 2022), adică până pe 2 august 2023.

De altfel, CNIAR a emis un certificat negativ antreprenorului, ca urmare a solicitării supervizorului Irimat Cons SRL, care a constatat un ritm nesatisfăcător al execuției lucrărilor. Acesta a sesizat că antreprenorul nu a asigurat resursele necesare conform Programului de execuție. În plus, a fost o mobilizare deficitară a formațiilor de lucru și a utilajelor necesare pentru executarea lucrărilor.

La rândul său, constructorul a invocat predarea amplasamentului pe tronsoane, fiind nevoie de trei autorizații de construire.

”Am atras atenția constructorului că trebuie să crească mobilizarea și ritmul de lucru.

În caz contrar vom fi nevoiți să luăm măsuri contractuale dure”, a declarat Cristian Pistol, director general CNAIR.

Antreprenorul italian și-a asumat că în luna august va începe relocarea utilităților și va impulsiona lucrările, iar anul viitor va fi deschisă circulația pe această Variantă Ocolitoare.

Lotul 2 DN Centura Bucuresti – Sud 

Lucrările pe Lotul 2 aferent lărgirii la patru benzi a părții de sud a DN Centura București între A1 și DN5, și anume până la intersecția cu DN5, ar urma să demareze anul acesta cel mai târziu în luna septembrie.

Pentru acest lot contractul de proiectare si execuție a fost semnat în vara anului trecut cu asocierea Rizzani De Eccher (lider) Italia – Mavgo Holding SRL România pentru suma de peste 100 milioane de euro (peste 504 milioane de lei fără TVA).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus