Oferte locuri de munca top

Agregate minerale: Amenzi in crestere pentru exploatare necorespunzatoare

Firmelor care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor le-au fost aplicate amenzi de circa 7,72 milioane lei în primul semestru al acestui an, de către inspectorii din cadrul Inspecției Naționale a Apelor (de la nivel central și al Administrațiilor Bazinale de Apă).

Pentru exploatarea necorespunzătoare a agregatelor minerale au fost date amenzi de 4,19 milioane lei.

Nivelul este de peste jumătate din suma totală a amenzilor și este dublu față de amenzile din aceeași perioadă a anului trecut.

Inspectorii au anunțat că vor continua monitorizarea și controalele la agenții economici. Vor fi atât controale planificate, tematice, inopinate, cât şi controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.

În cadrul celor 4.346 de controale efectuate, în 24 de cazuri au fost sesizate și organele de cercetare penală. Dintre acestea, 6 situații au vizat exploatarea ilegală a balastierelor.

Totodată, sunt desfășurate acțiuni comune în baza unui Protocol de colaborare încheiat între ANAR, Poliția Română- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Garda de Mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții numit: Planul de Măsuri – ”Control balastiere 2022-2023” pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale”.

Inspecția Națională a Apelor atrage atenția asupra faptului că exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri, dar și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor punându-i astfel în pericol pe locuitorii din zonă și pe cei din aval. Toate aceste abateri se sancționează conform Legii Apelor .

Nou perimetru de exploatare a agregatelor minerale, pe Dunare

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus