Oferte locuri de munca top

Autostrada A7, mai aproape de finantare

Statul urmează să aprobe contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiţii pentru realizarea Autostrăzii A7, semnat în luna iunie a acestui an. Contractul de împrumut are o valoare de 600 milioane euro, valoare ce acoperă până la 50% din costul total al proiectului.

Autostrada este estimată să fie finalizată în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 48 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Împrumutul poate fi tras în maximum 20 de tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 30 milioane euro.

Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de construcția unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2 x 2 benzi de circulație, între Ploiești și Pașcani.

Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secțiuni, după cum urmează:

* Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km;

* Buzău – Focșani, cu o lungime de 82,44 km;

* Focșani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km;

* Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.

Peste 10 mil euro, pentru lucrari ramase de executat dintr-un proiect rutier

Conform indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului, valoarea totală astfel aprobată este de 30.666 milioane lei (TVA inclus). Proiectul beneficiază de fonduri alocate de la bugetul de stat din anul 2021, din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 și din PNRR, prin Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră.

Valoarea totală alocată Proiectului prin PNRR este de 1.949 milioane euro (reprezentând aproximativ 9.587 milioane lei), diferența fiind acoperită de bugetul de stat.

În cadrul reformei, PNRR are drept jaloane:

* semnarea contractelor pentru 100% din lucrări, în urma licitațiilor deschise și concurențiale și a permiselor relevante obținute, cu avizele din evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea corespunzătoare (parte din Directiva privind habitatele) emise și încorporate încă din faza de proiectare a investițiilor;

* construcția de drumuri noi;

* construcția de drumuri noi finalizate (standarde TENT);

* eliminarea punctelor negre/hotspoturilor în materie de siguranță rutieră.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus