Oferte locuri de munca top

Clarificari pentru TVA de 5% la panourile fotovoltaice

Modificările din Codul fiscal care vor clarifica aplicarea de TVA redus de 5% pentru sistemele fotovoltaice au fost promulgate azi.

Cota redusă se aplică pentru:

* livrarea și/sau instalarea de componente pentru repararea și/sau extinderea sistemelor;

* livrarea sistemelor ca parte componentă a livrărilor de construcții, precum și livrarea și instalarea sistemelor ca extraopțiuni la livrarea unei construcții.

Mai exact, este vorba despre livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, inclusiv a kiturilor de instalare, precum și a tuturor componentelor necesare achiziționate separat, destinate locuințelor și clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

În forma inițială a prevederilor se subînțelegea că se poate aplica cota de 5% numai în măsura în care cumpărătorii achiziționează aceste sisteme de la un alt furnizor decât dezvoltatorul imobiliar, dar dezvoltatorii imobiliari oferă spre vânzare construcții care deja sunt dotate cu aceste sisteme. Fiind considerate accesorii livrării construcției trebuie să se aplice aceeași cotă de TVA ca și la livrarea construcției.

De asemenea, au fost aduse noi definiții pentru ca legea să poată fi implementată. Astfel, kit-urile de instalare reprezintă ansamblul pieselor comercializate împreună în scopul furnizării unui sistem funcțional și care poate conține:

– kit panouri fotovoltaice: panou fotovoltaic, invertor, modul comandă, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj și conectică, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar în cazul sistemelor off-grid, bateriile;

– kit panouri solare termice: panou solar termic, sisteme de fixare, sisteme de control și automatizare, boiler, pompe, vas de expansiune, aerisitor automat, antigel solar. Nu include tubulatura de conectare la radiatoare sau încălzire în pardoseală și nu include radiatoare;

– kit pompă de căldură: pompa de căldură aer-aer, aer-apă sau sol-apă, sisteme de fixare, sistem de control și automatizare, boiler,pompe, vas de expansiune, aerisitor automat, tubulatura și conectica pentru conectarea componentelor sistemului. Nu include tubulatura de conectare la radiatoare sau încălzire în pardoseală și nu include radiatoare;

– kit pentru sistemele de încălzire pe combustibil solid: aparat pentru încălzire locală cu focar închis, sisteme de fixare, puffer, boiler, vas de expansiune, pompe, sisteme de control și automatizare, tubulatura și conectica pentru conectarea componentelor sistemului. Nu include tubulatura de conectare la radiatoare sau încălzire în pardoseală și nu include radiatoare.

Noua ferma avicola, cu peste 8 mii mp sc, in provincie

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus