Urare An Nou 2024

Constructorii propun masuri pentru case mai accesibile

Mai mulți constructori și dezvoltatori imobiliari europeni au arătat care sunt cauzele care au dus la o criză a locuințelor cu prețuri accesibile. De asemenea, aceștia au propus și modalități prin care criza ar putea fi rezolvată.

Build Europe, care reprezintă federațiile naționale de dezvoltatori și constructori de case din 17 țări, a avertizat guvernele cu privire la criza globală a locuințelor accesibile, înaintea reuniunii G7 a miniștrilor dezvoltării urbane, din Takamatsu, Japonia, ce va avea loc în perioada 7-9 iulie.

Care sunt factorii care au dus la criza accesibilității locuințelor

Conform Build Europe, criza a avut următoarele cauze:

* creșterea costurilor de construcție și a forței de muncă;

* suprareglementarea și noi reglementări legate de mediul înconjurător;

* lipsa terenurilor construibile la prețuri accesibile: Build Europe a spus că multe țări au adoptat politici care favorizează reutilizarea terenurilor urbane și a terenurilor industriale și că abordarea reconstruirii crește prețul terenului urban. Este de menționat faptul că prețurile terenurilor reprezintă între 20% și 50% din prețurile proprietăților;

* majorarea ratelor dobânzilor: creșterea ratelor dobânzilor a afectat nu doar cumpărătorii de locuințe, ci și dezvoltatorii. O creștere de 1% a ratelor dobânzilor corespunde unei pierderi de 8% a puterii de cumpărare. Între timp, constructorii de case se confruntă și cu o creștere a costurilor de producție a locuințelor ca urmare a creșterii ratelor;

* ponderea impozitării;

* scăderea ofertei de locuințe, în ciuda unei populații în creștere;

* o creștere insuficientă a venitului pe gospodărie.

Viitor ansamblu cu functiuni mixte, intr-un municipiu

Ce modificări ar putea fi făcute

Pentru terenuri

Build Europe cere politici de planificare pe regiuni și zone metropolitane, care să răspundă nevoilor de locuințe, precum și un control mai mare asupra execuției proiectelor de planificare și o accelerare a implementării proiectelor printr-o reducere a timpului necesar procesării construcției.

De asemenea, a cerut o procesare mai rapidă a contestațiilor de planificare litigioase și o politică de creștere a densității clădirilor și de recuperare a terenurilor subdezvoltate, cum ar fi zonele comerciale.

Finanțare

A recomandat încurajarea investițiilor private în locuințe destinate închirierii la prețuri accesibile, precum și scheme de ajutor pentru cumpărători.

Politici publice

Build Europe a recomandat investiții în infrastructură pentru a spori atractivitatea orașelor de dimensiuni medii, unde costurile proprietății sunt mai mici, precum și  reducerea impozitelor.

Operatori

În cele din urmă, Build Europe a sugerat că atât operatorii publici, cât și cei privați ar trebui să poată dezvolta o ofertă cuprinsă atât de locuințe la prețuri accesibile, cât și de locuințe sociale în aceleași condiții și cu aceleași avantaje pentru a încuraja construirea mai multor locuințe.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus