Oferte locuri de munca top

Cererea pentru panouri solare a trecut de un varf

Interesul pentru panourile solare fotovoltaice a avut o constantă creștere în ultimii ani, însă, după ce a atins un vârf, cererea a început să scadă.

De când prețurile la energie au început să fie mai moderate, interesul nu a mai atins aceleași cote, dar rămâne la un nivel ridicat, conform unei analize ING.

Constanta cerere de panouri solare înseamnă o cerere pentru materiale critice, precum și o grijă pentru produsele ce vor trebui înlocuite ulterior.

Apetitul pentru panouri solare restrânge oferta de argint

Schimbările aduse tehnologiei panourilor solare accelerează cererea de argint, un fenomen care mărește deficitul de aprovizionare pentru acest metal, precum scrie Bloomberg.

Cererea din partea industriei producătoare de panouri solare încă reprezintă o parte destul de mică din cererea totală de argint, dar este în creștere.

Se estimează că va reprezenta 14% din consum în acest an, față de aproximativ 5% în 2014, potrivit unui raport al The Silver Institute, o asociație industrială, citată de Bloomberg. O mare parte a cererii vine din China, care este pe cale să instaleze mai multe panouri în acest an decât SUA.

În același timp, oferta începe să se diminueze. În acest an, se estimează că producția va crește cu 2%, în timp ce consumul industrial va crește cu 4%.

O ferma zootehnica va fi extinsa cu peste 4 mii mp

Problema pentru cumpărătorii de argint este că o creștere a ofertei este departe de a fi o misiune ușoară, având în vedere raritatea minelor primare. Aproximativ 80% din oferta de metal provine din proiectele de extragere de plumb, zinc, cupru și aur, argintul fiind un produs secundar din acestea.

Problema reciclării

Panourile solare sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială în reducerea emisiilor de carbon, însă trebuie luat în calcul faptul că acestea se degradează și devin treptat mai puțin eficiente.

După aproximativ 25-30 de ani, este de obicei mai rentabil să le înlocuiești cu altele noi, conform BBC.

Experții spun că miliarde de panouri vor trebui în cele din urmă să fie înlocuite.

„În întreaga lume a fost instalată o putere mai mare de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400 W, așa că dacă numărați atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare”, spune dr. Rong Deng, expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea din New South Wales din Australia, citat de BBC.

Experții în energie fac apel la o acțiune urgentă pentru a preveni un dezastru de mediu global.

https://arenaconstruct.ro/?p=508240

Perspective bune pentru viitor

Un imens zăcământ de rocă de fosfat descoperit în Norvegia conține suficiente minerale pentru a satisface cererea globală de baterii și panouri solare pentru următorii 100 de ani, potrivit companiei miniere care îl controlează, scrie ziarul englezesc The Independent.

Norge Mining a spus că până la 70 de miliarde de tone de fosfat ar fi fost descoperite în sud-vestul Norvegiei, alături de zăcăminte de alte minerale strategice precum titanul și vanadiul.

Roca fosfatată conține concentrate mari de fosfor, care este o componentă cheie pentru construirea de tehnologii ecologice.

Descoperirea este importantă întrucât UE este în prezent aproape în întregime dependentă de importurile de rocă fosfatică, potrivit unui raport al Centrului de Studii Strategice de la Haga.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus