Oferte locuri de munca top

O parte uitata din sectorul constructiilor revine in centrul atentiei

Măsurile de eficiență energetică care au fost luate în ultimii ani aduc schimbări în sectorul construcțiilor.

Activitățile de întreținere și renovare, o parte deseori uitată a sectorului construcțiilor, au avut creșteri importante, ceea ce a făcut ca renovarea să reprezinte acum mai mult de jumătate din lucrările de construcție. Această creștere constantă este așteptată să continue pe baza reglementărilor de energie și a prețurilor ridicate la energie, conform unei analize realizată de  ING Think.

Este de amintit faptul că piața renovărilor este fragmentată și, prin urmare, este dominată de firme mici (în general cu un singur angajat), ceea ce duce și la o lipsă de date.

Cu toate acestea, poate fi observat faptul că volumul total al producției de construcții din Uniunea Europeană constă mai mult de jumătate din activitățile de renovare. Aceasta înseamnă că venitul anual total al acestui sector în UE este de aproximativ 850 de miliarde euro, ceea ce îl face un segment economic important.

Canal important de vânzare pentru furnizorii de materiale de construcție

O plajă largă de furnizori de materiale de construcții sunt dependenți de piața de renovare, de la producători de materiale izolatoare, produse de construcție din lemn și companii care produc vopsea, până la furnizori de țevi și cabluri.

Materialele de construcție care nu sunt atât de frecvent utilizate în domeniu sunt betonul, cărămizile și cimentul.

Circa 200 apartamente, intr-un nou ansamblu de langa Capitala

Crește ponderea pieței de îmbunătățiri pentru locuințe

Ponderea pieței de renovare a crescut constant în ultimii 15 ani. În 2008, 48% din volumul de producție din UE a constat în lucrări de renovare și întreținere. Aceasta a crescut treptat la peste 54% în 2022. Când comparăm diferitele subsectoare, renovarea ocupă cea mai mare pondere în sectorul rezidențial.

În ţările vest-europene, piața de renovare reprezintă aproximativ 55% din volumul total al clădirilor. În Europa de Est, unde încă se fac multe lucrări de construcții noi, sectorul renovării are o pondere mai mică din producția totală de construcții (aproximativ 33%).

Costurile de renovare sunt în creștere

În ultimii ani, costul îmbunătățirilor locuințelor a crescut, depășind rata inflației din Uniunea Europeană.

În plus, prețurile la energie au înregistrat o creștere și mai mare, ceea ce face ca măsurile de eficiență energetică să devină și mai benefice din punct de vedere financiar decât au fost în trecut.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus