Oferte locuri de munca top

Fiscalitate in constructii: Au intrat in vigoare noi modificari ale procedurii de acordare a facilitatilor

Au intrat în vigoare cele mai recente modificări ale procedurii de acordare a facilităților fiscale în sectorul construcțiilor (fisier atașat).

Printre cele mai importante modificări se numără faptul că facilitățile fiscale sunt acordate în mod exclusiv pentru activitatea desfășurată în România, în baza contractului individual de muncă, până la 31 decembrie 2028 inclusiv.

De asemenea, de acum, prin lege, acordarea facilităților fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri.

Completări pentru prevederile ce îi vizează pe angajatori

Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri din activitățile prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal și alte activități specifice domeniului construcții, precum și cifra de afaceri totală, realizată cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totală, la calculul cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții, angajatorii au în vedere numai veniturile din activitatea de construcții desfășurată pe teritoriul României.

Veniturile realizate din întreaga activitate desfășurată pe teritoriul României se vor avea în vedere pentru calculul cifrei de afaceri totale.

Prin activitatea desfășurată pe teritoriul României, în înțelesul prezentei proceduri, se înțelege activitatea desfășurată efectiv în România, în scopul realizării de produse și prestării de servicii, indiferent de statutul de rezidență al beneficiarilor.

Un singur ofertant pentru finalizarea unui important proiect

Cum aplică angajatorii facilitățile fiscale

Pentru aplicarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor, angajatorii care desfășoară activitățile aferente cel puțin unuia din codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal procedează după cum urmează:

* în cazul angajatorilor existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an:

– se calculează raportul între «Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții» și «Cifra de afaceri totală», cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea;

– în situația în care procentul rezultat din calculul raportului de mai sus este de cel puțin 80% din «Cifra de afaceri totală», facilitățile fiscale se acordă pe durata anului în curs cu respectarea condiției prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal pe toată perioada aplicării facilităților fiscale;

* în cazul angajatorilor nou-înființați:

– indicatorii «Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții» și «Cifra de afaceri totală» se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea;

– pentru a beneficia de facilitățile fiscale, raportul între «Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții» și «Cifra de afaceri totală» trebuie să fie în procent de cel puțin 80%.

Peste 5 mii mp de noi spatii comerciale, intr-un municipiu

Care sunt facilitățile fiscale acordate sectorului construcțiilor

Amintim faptul că facilitățile domeniului construcțiilor constau în:

* scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

* reducerea cotei de contribuţie de asigurări sociale, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

* exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

* reducerea cotei contribuţiei asiguratorii pentru muncă;

* scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, în cazul condiţiilor deosebite de muncă sau speciale de muncă.

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus