Anul acesta ar fi trebuit să se încheie programul Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023 care are ca scop înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Dar lucrările de înregistrare sistematică sunt finalizate în numai 193 de UAT-uri, reprezentând un procent de 6% din numărul de UAT-uri ale României.
Din bugetul alocat de peste 2,33 miliarde de lei s-au efectuat plăți de numai circa 16%.
Termenul estimat de finalizare a înregistrării sistematice a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară este evident că nu poate fi respectat.
Oficialii susțin că eșecul este atât din cauza modificărilor legislative survenite în cadrul normativ superior, cât și din cauza sincopelor ivite pe parcursul implementării.
Mai mult este imposibil de făcut o estimare realistă a termenului de finalizare a lucrărilor de cadastru demarate prin PNCCF, ”în contextul în care îndeplinirea acestui obiectiv nu se poate realiza fără implicarea efectivă și responsabilă a primăriilor, a executanților lucrărilor, a autorităților și instituțiilor publice, precum și a cetățenilor”, după cum se arată într-o notă de informare a ANCPI.
Potrivit reprezentanților ANCPI, măsurile întreprinse de agenție pentru accelerarea procesului de înregistrare a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară au fost, printre altele:
* extinderea perioadei de implementare a PNCCF
* simplificarea procedurii de înregistrare sistematică
* optimizarea procesului de verificare și recepție a lucrărilor de înregistrare sistematică
* digitalizare
* optimizarea sistemului informatic de cadastru și carte funciară e-Terra.
PNCCF 2015 – 2023 la stadiul de 54%
Numărul imobilelor întregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară era, la jumătatea lunii iunie, de 21.596.357, din totalul estimat de 40.000.000 imobile la nivel național, reprezentând 53,99%.
Acest număr include atât imobilele situate în intravilan, cât și în extravilan, care au fost înscrise ca urmare a finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică, dar și a înregistrărilor efectuate la cererea persoanelor interesate.
La aceeași dată, din totalul de 3.181 UAT-uri din România erau finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 193 UAT-uri (din care în 175 UAT-uri în integralitate și în 18 UAT-uri parțial), reprezentând un procent de 6% din numărul de UAT-uri ale României.
Execuția bugetară de aproape 16%
Suma totală alocată pentru lucrările de înregistrare sistematică a PNCCF pentru perioada 2015-2023 este de peste 2,33 miliarde de lei.
Din acest total s-au efectuat plăți în valoare de 365.681.195 lei, rezultând o execuție bugetară de 15,68%.
Scuze pentru dezinteres si incompetenta se gasesc in permanenta. Daca actiunea cadastrala nu aduce bani in buzunarul persoanelor responsabile din cadrul institutiilor statului, aceasta actiune nu prezinta interes si este lasata in plata domnului.
Urmareste cineva pentru ce persoane s-a facut inregistrarea cadastrala. Daca cei desemnati sa se ocupe cu actiunea cadastrala ar trebui sa existe si un raport privind desfasurarea actiunii pe judete in care cetatenii sa poata vedea cum se deruleaza actiunea si ce interese personale sunt. Totul este o spoiala, ozugraveala cu var, care astupa coruptia si in acest domeniu.