Vor fi accelerate măsurile necesare pentru îndeplinirea Jalonului 310, privind „Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ și de instituire a unor consorții administrative în unitățile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcționale”, după cum a dispus ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea.
Decizia a fost luată întrucât, deși a fost adoptată Legea nr. 375/2022 privind Codul administrativ, Comisia Europeană a anunțat că acest jalon nu este considerat îndeplinit în absența respectării în totalitate a cerințelor din Decizia Consiliului Uniunii Europene (CID) de punere în aplicare a PNRR pentru România.
Concret, CID consideră ca netranspuse în Legea nr. 375/2022:
* acordarea de personalitate juridică consorțiilor administrative și existența unui organ de coordonare la nivelul acestora;
* corelarea consorțiilor administrative cu zonele rurale funcționale care prezintă un anumit grad de integrare economică și socială și/sau se confruntă cu provocări și oportunități similare pentru dezvoltarea lor;
* existența unui buget transparent și previzibil;
* asigurarea integrării digitale depline a serviciilor publice furnizate de unitățile administrativ-teritoriale din consorții.
In ce stadiu se afla proiectele de modernizare a liniilor CF intre Capitala si Transilvania
În aceste condiții, ministrul Dezvoltării a dispus ca MDLPA să formuleze propuneri de amendamente care să răspundă în totalitate cerințelor din PNRR și care să fie transmise atât Cancelariei Prim-Ministrului, cât și Comisiei Europene, și, după obținerea validării acesteia din urmă, să fie supuse analizei Senatului în vederea aprobării prin Lege.
Comisia Europeană a considerat că 47 de jaloane și două ținte din totalul de 49 de jaloane și două ținte au fost atinse în mod satisfăcător.