Oferte locuri de munca top

Inca o sansa pentru ajustarea preturilor contractelor

Modificări ale prevederilor privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică au fost votate de Parlament. Acestea au fost făcute de deputați în cadrul procesului de legiferare a OG nr.18/2023.

Modificarea principală constă în faptul că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actualului proiect de lege, beneficiarii programelor naţionale vor avea dreptul să transmită solicitări cuprinzând necesarul de sume pentru ajustarea preţului aferente întregii perioade în care a fost aplicată formula de ajustare.

Aceasta cu toate că, deși au înregistrat solicitările, nu au depus în intervalul de timp stabilit cereri pentru ajustarea preţului contractelor de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente aferente infrastructurii de rutiere de interes naţional,

Prevederea va înlătura inechitățile generate de modul în care unele dintre autoritățile contractante au interpretat restrictiv dispozițiile de ajustare a prețurilor.

În această manieră s-a creat o discriminare între antreprenorii care, la data intrării în vigoare a O.G. nr.15/2021, respectiv 3 septembrie 2021, executau lucrări de întreținere şi reparaţii curente, și antreprenorii care la aceeași dată executau lucrări de reparații capitale, deși ambele categorii de antreprenori utilizau în procesul de execuție aceleași categorii de materiale și materii prime.

Astfel, deși ambele categorii de executanți au înregistrat solicitările de ajustare în termenul menţionat de lege, doar unii dintre aceștia au beneficiat de ajustare, sintagma „obiectivele/proiectele de investiţii” fiind interpretată incorect.

In ce stadiu se afla proiectele de modernizare a liniilor CF intre Capitala si Transilvania

Sensul sintagmei „obiective/proiecte de investiții” utilizată în cuprinsul art.1 alin.(1) din O.G. nr.15 este autonom celui din Legea finanțelor publice, cuprinsul acestei sintagme acoperind inclusiv un obiect ce constă „fie exclusiv în execuția, fie atât proiectarea, cât și execuția de lucrări în legătură cu una dintre activitățile prevăzute în anexa nr. 1” la Legea nr. 98/2016, respectiv în anexa nr. 1 la Legea nr. 99/2016.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus