Oferte locuri de munca top

Analistii CFA: Leul se va deprecia in continuare

Leul va continua să se deprecieze în comparație cu moneda euro în următoarele 12 luni consideră cei mai mulți analiști financiari.

Mai exact, 85% din participanții la sondajul realizat luna trecută de Asociația CFA România sunt de această părere.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0146 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 61,5% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 38,5% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni.

Nu a fost înregistrată vreo opinie de majorare a prețurilor.

De asemenea, 46% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.

“Conform rezultatelor sondajului, procesul dezinflaționist continuă, anticipațiile inflaționiste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipații dezinflaționiste sunt și anticipațiile de ușoară reducere a ratelor de dobândă. Însă, în acest ciclu economic, atât rata inflației, cât și ratele de dobândă se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize: criza subprime și criza corona”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Lucrari ingineresti de circa 40 mil euro, dorite de mai multi constructori

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 4,8%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut față de exercițiul anterior la valoarea de 2,7%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă și s-a situat la valoarea medie de 7,73% – cea mai mică valoare din martie 2022!

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus