Oferta de locuințe la prețuri accesibile, construite pentru cetățeni și nu pentru profit, depășește implicațiile economice pozitive discutate în ultimele decenii.
Efectele crizei locuințelor nu mai sunt resimțite doar de acele familii care se luptă cu costul locuirii, ci și de economie în ansamblul ei, arată Gerald Koessl, cercetător austriac, pentru Social Europe.
După cum explică un raport recent al Comisiei Europene, prețurile umflate ale caselor și chiriile mari pot duce la o alocare greșită a resurselor.
Într-o perioadă de deficit de forță de muncă și de incertitudine economică, locuințele trebuie privite în contextul mai larg al provocărilor economice, precum și ca o chestiune de politică socială.
Două studii recente privind sectorul locuințelor cu profit limitat din Austria ne pot arăta detalii despre costul real al locuințelor și despre modul în care eficiența piețelor imobiliare este legată de rezultatele economice.
Scop final: profit limitat după finalizarea lucrărilor, dar și locuințe accesibileRăspunsul la întrebarea ”Cât de mult costă furnizarea de locuințe de bună calitate?” este surprinzător de greu de găsit în majoritatea dezbaterilor. Aceasta având în vedere costul ridicat în multe orașe de pe glob și decuplarea de venituri a prețurilor locuințelor și chiriilor.
Ignorarea acestei legături dintre costuri și prețuri a avut însă consecințe de amploare pentru familiile cu venituri medii și pentru bugetul public.
Nou supermarket, in curs de autorizare
Atunci când autoritățile publice investesc în infrastructură sau în îmbunătățirea cartierelor, crește valoarea terenurilor și cresc prețurile locuințelor și chiriile, beneficii resimțite în principal de către proprietarii de terenuri și dezvoltatori.
Soluția Austriei este sistemul de locuințe bazat pe costuri, cu profit limitat, condus de organizații din sectorul terț, sistem care funcționează în paralel pe lângă locuințele publice și cele construite pentru profit.
Chiriile din acest sistem sunt stabilite pentru a recupera toate costurile de investiție, plus managementul clădirii.
Sunt posibile mici surplusuri, dar organizațiile cu profit limitat trebuie să le reinvestească în beneficiul rezidenților noi și existenți.
În loc să furnizeze avantaje extraordinare acționarilor, surplusurile sunt canalizate în investiții productive, care creează și locuri de muncă.
În Austria astfel de organizații oferă adăpost pentru aproximativ una din șapte familii, iar ponderea acestora ajunge la un sfert în zonele urbane.
Locuințele accesibile înseamnă un surplus în economia generală
Când unii furnizori de locuințe nu maximizează profiturile, ci pur și simplu își recuperează costurile, chiriașii au mai mulți bani la sfârșitul fiecărei luni și puterea lor de cumpărare crește.
În contextul austriac, s-a calculat un câștig mediu pe gospodărie de aproape 2.000 euro pe an.
Accesibilitatea locuințelor adaugă anual la produsul intern brut al Austriei aproximativ 600 de milioane de euro până la 1 miliard de euro.