Oferte locuri de munca top

Noi modificari propuse pentru ajustarea preturilor contractelor

Pentru a fi evitate întârzierile sau blocajele în realizarea sau finalizarea mai multor lucrări de investiții finanţate din fonduri externe nerambursabile, vor fi modificate prevederile privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale.

Principala noutate are în vedere ca valoarea modificării, comparată cu pragul de 50% din prețul inițial, să fie calculată ca diferență dintre valoarea ajustării generată de formula introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2022 și valoarea ajustării generată de formula existentă inițial în contract.

Prevederile vor fi introduse în regim de urgență.

OUG nr. 64/2022 ar urma să conțină mai multe clarificări.

Formula prevăzută de art. 31 alin. (1) să fie aplicată numai până la atingerea plafonului maxim de 50% din prețul inițial al contractului.

În plafonul maxim de 50% din prețul inițial al contractului să se regăsească numai modificarea efectivă, nu și sumele rezultate din aplicarea formulei inițiale din contract, întrucât sumele provenite din aceasta ar fi fost în orice situație primite de contractanți, indiferent dacă s-ar fi adoptat sau nu OUG nr. 64/2022.

Formula inițială din contract să fie aplicată din nou în cadrul contractului prin încheierea unui act adițional, ulterior epuizării pragului de maxim 50% din prețul inițial al contractului și până la finalizarea/recepția lucrărilor, fără ca aplicarea acesteia să reprezinte o modificare și pentru care să se aplice mecanismul contractual așa cum s-a stipulat inițial în contract.

Singurele sume care reprezintă cu adevărat o modificare nu sunt toate sumele rezultate din aplicarea formulei introduse prin art. 31 din OUG 64/2022, ci doar cele care depășesc valoarea care ar fi rezultat din formula inițială de ajustare existentă în contract la semnarea acestuia. Adică diferența dintre valoarea ajustării generată de formula introdusă prin OUG nr. 64/2022 și valoarea ajustării generată de formula existentă inițial în contract.

Parcare etajata, propusa intr-un municipiu

Pe cale de consecință, doar după epuizarea valorii rezervei de implementare pentru ajustare, suplimentată până la pragul maxim de 50% din prețul inițial, calculat ca diferență dintre valoarea ajustării generată de formula introdusă prin OUG nr. 64/2022 și valoarea ajustării generată de formula existentă ințial în contract, în situația în care lucrările încă nu au fost finalizate/recepționate, să fie aplicată în continuare, din nou, doar formula de ajustare inițială din contract și să se deconteze valoarea ajustării rezultate din calculul acesteia

Modificările sunt considerate necesare de către guvernanți ca să nu se producă o  blocare a lucrărilor, întrucât revenirea la formula inițială din contract nu acoperă creșterea reală a prețurilor pieței.

În astfel de risc se află mai multe contracte aferente obiectivelor de investiții majore, în cadrul cărora progresul accelerat al lucrărilor din ultima perioada de timp va conduce la consumarea pragului de 50% din prețul inițial a contractului, proiecte de investiții care au impact și asupra indicatorilor prevăzuți în programele operaţionale finanţate din fonduri europene precum POIM 2014-2020, PT 2021-2027 și PNRR, precum: Autostrada Sibiu-Pitești,  Autostrada Moldovei A7 Ploiești- Focșani, Ecoducte și restul de executat din Autostrada Lugoj-Deva lot 2,  Autostrada Transilvania,  Drum Expres Craiova-Pitești și Autostrada de Centură București Nord.

 

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus