În vederea susținerii învățământului dual au fost alocate fonduri europene pentru finanțarea construirii și dotării de campusuri școlare.
Dintre proiectele de investiții declarate eligibile vă prezentăm câteva în continuare. La finalul știrii găsiți lista completă.
Campus în Bihor
Proiectul Campusului din Oradea a obținut cel mai mare punctaj din regiunea de Nord-Vest.
Valoarea totală a proiectului este de 29 milioane de euro, din care 19,6 milioane de euro sunt fondurile europene, iar 9,4 milioane de euro este contribuția Consiliului Județean Bihor.
Majoritatea fondurilor vor fi alocate pentru investiția în clădirile și dotarea Campusului pentru învățământul dual de lângă Universitatea din Oradea, 10% din fonduri urmând să fie alocate pentru digitalizare.
Lucrările la Campus sunt într-o fază avansată.
Până acum s-au realizat lucrări în valoare de 17,5 milioane de euro, contravaloarea acestora fiind achitată din bugetul Consiliului Județean Bihor.
Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat: „Câștigarea finanțării europene ne va permite accelerarea lucrărilor și achiziția dotărilor necesare. Ne vom putea recupera o parte din plățile efectuate, urmând ca sumele încasate să fie direcționate pentru alte proiecte de investiții în județul Bihor.”
Campus în Arad
Proiectul, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” şi mediul de afaceri arădean, are valoare totală de 154.563.570 lei (TVA inclus).
Contribuția Municipiului Arad la cheltuielile aferente proiectului este de 17.071.403 lei (TVA inclus).
Pentru construirea acestui campus, Primăria Municipiului Arad a pus la dispoziție un teren în suprafață de 20.000 mp, situat în partea de nord a municipiului Arad, în apropierea Centurii de Nord, poziționat între str. Câmpul Liniștii și Calea 6 Vânători.
Se are în vedere construirea de noi clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Acestea vor reprezenta infrastructura școlară și universitară (spații de învățământ, spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat).
Blocuri, cu peste 170 de apartamente, intr-un mare ansamblu mixt
De asemenea se doreşte amenajarea unei cantine, a unei cafenele, a unei săli de sport, a unei biblioteci, un centru media, un centru digital, un campus management, spații de cazare, spații educaționale preuniversitare şi universitare, ateliere de practică.
Finalizarea proiectului este estimată în 2026.
Campus în Brașov
Valoarea obiectivului de investiții este de 141 milioane lei iar finanțarea prin PNRR este de 104 milioane lei.
Campusul pentru învățământ dual va avea:
-Un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale, un atelier digital multifuncțional universitar, bibliotecă, spații de recreație, spații tehnice și pentru depozitare, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;
-Un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte două locuri și patru camere pentru persoane cu dizabilități, la care se adaugă camere pentru personal didactic și pentru invitați și funcțiuni conexe;
-O cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii), cu o capacitate maximă de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;
-O sală de sport multifuncțională cu teren de sport și capacitate propusă de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.
Campus în Constanța
Universitatea Ovidius a obținut 27 de milioane de euro prin PNRR pentru construirea unui campus profesional integrat, care se va numi „Ovidius Engineering Hub”. Acesta va fi amplasat pe terenul aflat în proprietatea UOC și va avea o suprafață de aproximativ 10.000 mp.
Proiectul prevede construirea unor spații noi dedicate învățământului tehnic, cărora li se adaugă spații de cazare și cantină pentru elevi și studenți.
Un mare constructor a obtinut modificarea documentatiilor de atribuire
În calitate de lider de consorțiu, Universitatea Ovidius va restructura învățământul tehnologic liceal și universitar din Dobrogea, alături de Primăria Municipiului Constanța și peste 40 de parteneri: autorități locale și regionale, licee din județ, agenți economici, parteneri relevanți din zona instituțională și civică.
Campus în Maramureș
Punctajul obținut de proiectul “Consorțiu regional pentru învățământ dual Maramureș” are o valoare de 25 de milioane de euro, din care 21 de milioane de euro sunt asigurați din fonduri europene, prin PNRR, restul din bugetul Consiliului Județean.
Campusul pentru învățământ dual va fi pus la dispoziția Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual, din care fac parte, pe lângă Consiliul Județean Maramureș, Aramis Invest, Eaton Electro Producție și Universal Alloy Corporation Europe, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Liceul Tehnologic ”Transilvania”, Colegiul Tehnic “George Barițiu”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Baia Sprie și Școala “Lucian Blaga” din Fărcașa.
Conform reprezentanților CJ Maramureș se estimează că proiectul va fi finalizat în septembrie 2025.
Campus în Vrancea
Suma accesată din fonduri europene pentru dezvoltarea campusului de învățământ dual din Vrancea este de 21 milioane de euro (peste 100 milioane lei).
Campusul școlar și universitar va fi construit în Focșani pe o suprafață de peste două hectare și va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de curs, amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie.
Descarcă aici