Mai multe măsuri sunt pregătite pentru a optimiza implementarea proiectelor de infrastructură finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Pentru a preîntâmpina întârzierile în derularea procedurilor va fi modificată condiţia pentru încheierea actelor adiţionale de majorare a valorii eligibile, potrivit unui proiect de OUG.
Aceasta va fi redusă de la 75% la 50%. Norma va fi aplicabilă și proiectelor ce fac obiectul OUG nr. 47/2018 privind stabilirea unor măsuri de urgentare a absorbției fondurilor europene.
De asemenea, vor fi aduse completări și îmbunătățiri în ceea ce privește ajustarea prețurilor, având în vedere actualizarea costurilor proiectelor de investiții în construcții și comunicații, dar și în alte sectoare de activitate.
Astfel, se va folosi ultimul indice disponibil al Institutului Național de Statistică, iar ajustarea va fi recalculată atunci când valoarea acestuia va deveni definitivă, cu excepția situației de plată finală, când ultimii indici disponibili vor fi considerați definitivi.
Totodată, pentru a crește accesul la finanțare al comunităților locale, se elimină restricția de a pregăti cel mult două proiecte per regiune de dezvoltare și se diminuează plafonul minim al valorii estimate totale fără TVA a proiectului de investiții care poate fi selectat, de la 1 milion de euro, la 200.000 de euro.
Potrivit noilor reglementări, va fi extinsă categoria potențialilor beneficiari prin includerea unităților administrativ-teritoriale care au în proprietate terenuri/infrastructuri pe care se pot înființa/extinde/reabilita/moderniza centre de agrement/baze turistice/tabere școlare.
Cum variaza preturile produselor metalurgice
Actul normativ mai stabilește cadrul legal prin care imobilele proprietate a statului trec în administrarea temporară a autorităților locale beneficiare de proiecte finanțate prin fonduri externe nerambursabile, în vederea diminuării timpului necesar acestor proceduri si a accelerării implementării proiectelor.
O altă modificare se referă la mecanismul de aplicare a conceptelor de colaborare efectivă și parteneriate pentru transfer de cunoștințe în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, permise de legislația comunitară.
În prezent, mecanismul se aplică Programului Creşterea inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare, dar ţinând cont de faptul că și în cadrul Programului Sănătate și a anumitor Programe Regionale regăsim parteneriate pentru transfer de cunoştinţe, pentru ale căror proiecte implementarea se realizează prin colaborare efectivă, este necesară modificarea în acest sens a legislației.