Au fost depuse opt oferte din partea unor firme și asocieri de firme la licitația de atribuire a contractului de proiectare a drumului de mare viteză Botoșani – Suceava.
Documentațiile depuse sunt în curs de verificare, iar la finele lunii iulie este prevăzut să fie încheiată evaluarea financiară a ofertelor.
Pentru realizarea acestui proiect, anul trecut a fost semnat un protocol de colaborare între CNAIR și cele 4 UAT-uri, CJ Suceava, CJ Botoșani, Primăriile Suceava și Botoșani. Liderul de proiect a fost desemnat Consiliul Județean Suceava.
La licitația pentru atribuirea contractului de proiectare au depus oferte:
* Ofertantul unic Consitrans;
* Ofertantul unic Specialist Consulting SRL;
* Ofertantul unic Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial;
* Ofertantul unic Civil Engineering Institute „Macedonia” JSc. Skopje;
* Ofertantul unic Total Business Land SRL;
* Asocierea Rutier Conex XXI SRL (lider), Total Road;
* Asocierea Proiect-Construct Regiunea Transilvania (lider), 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SPA, Perfect Consult Europe SRL, Prospect Drill;
* Asocierea Explan SRL (lider), D P Consult.
Viitoare zona industriala, de peste un hectar, intr-un municipiu
Valoarea estimată a contractului este 21,2 milioane de lei inclusiv TVA, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%. Partea de 98% din sumă va fi asigurată din fonduri europene, Programul de Transport 2021-2027.
Durata contractului este de 48 de luni.
Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate, obținerea autorizației de construcție, executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, întocmirea documentației suport și asistența acordată pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare, precum și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări și asistența tehnică în perioada derulării procedurilor de achiziție publică pentru execuția lucrărilor.
Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani.
Acest drum va avea o lungime de 19,5 km, 4 poduri, două noduri rutiere, valoarea estimativă a investiției fiind de 173 milioane euro cu TVA.
„În momentul de față drumul este prevăzut cu două benzi pe sens și separator de sens, cu o limită de viteză de 120 de kilometri pe oră, dar noi facem toate demersurile necesare pentru a-l transforma într-un sector de autostradă, ca o continuare pentru A7. Avem sprijinul Ministerului Transporturilor și al reprezentanților CNAIR. Argumentele sunt de partea noastră, mai ales că exproprierile de terenuri se vor face pentru regimul de autostradă. Diferența între cele două tipuri de drum de mare viteză constă în faptul că autostrada prevede și banda de urgență, iar limita maximă de viteză este de 130 de kilometri la oră”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
„Acest drum expres este o prelungire din autostrada A7, de la Suceava la Botoșani, este situat strategic în partea de nord – est a țării, lângă granița cu Ucraina si Republica Moldova iar investiția trebuie privită ca o scurtare a timpului de deplasare între cele două capitale de județ care însumează peste un sfert de milion de locuitori și care poate fi privită de orice investitor ca un pol de dezvoltare economică unde există forță de muncă, aeroport, universitate și școli de meserii” a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.