Proiectele de infrastructură de transport de interes național, inclusiv obiectivele de investiții strategice și cele realizate în parteneriat public-privat, vor avea prioritate la finanțare în vederea asigurării progresului realizării rețelei transeuropene de transport (TEN-T). Noile prevederi fac parte dintr-o proiect normativ, ce urmează să fie aprobat de către Guvern.
Aplicarea acestora va rezolva impedimentele, blocajele care apar în etapele de pregătire a proiectelor, mai cu seamă până la aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați în urma elaborării, avizării și aprobării studiilor de fezabilitate, respectiv a soluțiilor propuse prin acestea.
Astfel, entitățile implicate în procedura de acordare a autorizațiilor vor fi obligate să acorde prioritate acestor tipuri de proiecte.
În acest sens, emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor, acordurilor, autorizațiilor solicitate prin certificatul de urbanism și/sau legi speciale și necesare emiterii autorizației de construire vor fi realizate într-un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data depunerii de către beneficiar a cererii, indiferent de termenul stabilit prin orice alt act normativ aplicabil.
De asemenea, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care este emitentul autorizațiilor de construire pentru proiectele privind infrastructura de transport de interes național, va avea atribuții noi în relația cu beneficiarii, precum și cu autoritățile administrației publice locale competente să emită avizele/acordurile/autorizațiile necesare emiterii autorizației de construire.
În acest sens, autoritatea desemnată va putea acorda sprijin beneficiarilor pentru obținerea acestor avize/acorduri/decizii, fiind abilitată să facă demersuri pentru reducerea duratei emiterii acestora și facilitarea comunicării/consultării beneficiarilor cu autoritățile competente.
Totodată, la faza studiu de fezabilitate, înaintea aprobării indicatorilor tehnico-economici, se impune obținerea avizelor și acordurilor, inclusiv a actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului (acord, decizie de încadrare etc.).
Prin scurtarea termenelor pentru obținerea de avize/acorduri/autorizații, inclusiv a etapelor aferente procedurilor de evaluare de mediu, se urmărește încadrarea în termenul de patru ani a întregii proceduri de acordare a autorizațiilor în vederea realizării la termen (2030) a rețelei transeuropene de transport (TEN-T) centrale.
Descărcați aici