Prețurile gazelor naturale sunt prognozate să fie semnificativ mai mici în acest an, conform unui raport al Băncii Mondiale.
După un nivel anual record de creștere cu 150% în 2022, prețul european de referință este de așteptat să scadă anul acesta cu 53% față de media anului trecut.
În continuare, și în anul viitor prețurile în Europa sunt așteptate să scadă cu 11% față de 2023, aceasta dacă Europa se angajează în investiții în instalațiile de import de GNL (gaz natural lichefiat).
Cu toate scăderile, nivelurile prețurilor vor rămâne destul de mari deoarece Europa se confruntă în continuare cu provocări în asigurarea unei aprovizionări adecvate pentru iarna viitoare, inclusiv din cauza concurenței asiatice pentru aprovizionarea cu GNL.
De asemenea, trebuie luată în calcul scăderea producției de gaze din Rusia și schimbările în modelele comerciale cu GNL care ar putea să persiste pe termen lung, întrucât crește atenția pentru securitatea energetică, în special în Europa.
Totodată, Europa are în plan extinderea capacității de import de GNL cu 40 de miliarde
metri cubi până la sfârșitul anului 2023.
Între timp, investițiile în surse regenerabile s-au accelerat, ceea ce ar putea avea ca rezultat o reducere considerabilă și permanentă a cererii de gaze.
De exemplu, generarea de energie eoliană și solară în China a crescut cu 21% în 2022, pentru a ajunge la 14% din consumul total de energie electrică, reducând la nivel global cererea de gaze naturale.
Scăderi de prețuri pe bursă
Prețurile spot ale gazelor naturale din Europa și SUA au scăzut cu peste 50% între trimestrul IV 2022 și trimestrul I 2023.
În ciuda scăderii bruște, prețul de referință european în martie 2023 a fost cu 133% peste media din 2015-2019 din cauza întreruperii aprovizionării de gaze naturale prin conducte dinspre Rusia.