Oferte locuri de munca top

Căldura reziduală este cea mai mare sursă ne-exploatată de energie din lume

Datele analizate recent arată că, la nivelul UE căldura reziduală generată este de 2,860 TWh/an, adică aproape echivalentul cererii totale de energie pentru căldură și apă caldă în clădirile rezidențiale și publice, din țările membre.

Președintele și CEO-ul Danfoss, Kim Fausing, afirmă că este remarcabil faptul că UE „ nu are aproape nicio inițiativă care să urmărească utilizarea mai eficientă a cantităților vaste de energie risipită sub formă de căldură de exces.” Noile detalii prezentate în documentul ce situația actuală, arată că dezvoltarea inițiativelor pentru utilizarea energiei reziduale ar genera o creștere a productivității economice, prețuri mai mici la energie pentru consumatori și companii și ar accelera tranziția verde.

Un studiu recent publicat de grupul danez Danfoss, evidențiază potențialul vast neexploatat al căldurii reziduale ca sursă de energie. Căldură reziduală este de 2,860 TWh/an, ceea ce corespunde aproape cererii totale de energie a UE pentru încălzire și apă caldă în clădirile rezidențiale și publice, cum ar fi școli, spitale, hoteluri, restaurante, birouri și centre de cumpărături.

Implementarea completă a tehnologiilor care folosesc sinergii între diverse sectoare și permit utilizarea căldurii în exces are potențialul de a economisi 66,4 miliarde de euro pe an, complet implementat în 2050.

De fiecare dată când un motor funcționează, acesta generează căldură. Oricine a simțit căldura în spatele frigiderului poate confirma acest lucru. Același lucru este valabil la o scară mai mare în supermarketuri, centre de date, fabrici, instalații de tratare a apelor reziduale, stații de metrou și clădiri comerciale. Căldura reziduală poate fi reutilizată pentru a furniza cu apă caldă și căldură în fabrica în care a fost produsă și/sau chiar în casele și firmele învecinate, prin intermediul unui sistem de termoficare.

Utilizarea acestei energii care altfel ar fi fost risipită poate aduce o creștere a productivității economice și poate reduce prețurile la energie pentru consumatori.

Utilizarea căldurii reziduale poate înlocui cantități semnificative din combustibilii fosili necesari pentru a produce căldura pe altă cale. Utilizată în acest fel, excesul de căldură poate ajuta la stabilizarea rețelei electrice viitoare și, astfel, poate facilita tranziția la un sistem energetic verde.

În unele țări, căldura reziduală poate chiar să acopere întreaga cerere de căldură. În Olanda, căldura în exces ajunge la 156 TWh/an, în timp ce cererea de căldură este de numai 152 TWh/an.

Cu toate acestea, potențialul excesului de căldură este ignorat politic și insuficient utilizat.

„Căldura reziduală sau în exces reprezintă cea mai mare sursă de energie neexploatată din lume. Cu toate acestea, foarte puține inițiative au impulsionat utilizarea mai eficientă a cantităților vaste de energie risipită sub forma de căldură reziduală, chiar dacă dispunem deja de soluțiile disponibile în prezent. Avem nevoie urgentă de măsuri politice pentru a accelera utilizarea căldurii în exces în mai multe sectoare, în așa fel încât atât cetățenii, cât și companiile să poată beneficia de costuri energetice mai mici și pentru a ne asigura că progresăm în tranziția verde.”

„Cererea de energie este va crește dramatic în anii următori din cauza creșterii populației și a veniturilor în creștere. Fără acțiuni urgente pentru a aborda componenta de cerere din ecuația energiei verzi, fără folosirea mai eficientă  a fiecărei unități de energie, nu vom fi putea atinge obiectivele climatice globale”, adaugă Kim Fausing.

Reutilizarea căldurii reziduale este eficiența energetică în forma sa cea mai pură

Studiul intitulat „Cea mai mare sursă de energie neexploatată din lume: Căldura reziduală” evaluează potențialul căldurii de exces ca o sursă de energie eficientă. Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), o acțiune globală pentru o utilizare mai eficientă a energiei poate reduce emisiile de CO 2 cu încă 5 gigatone pe an până în 2030, comparație în cadrul politicilor prevăzute actualmente. Conform scenariului IEA net zero, pe parcursul acestui deceniu, o treime din reducerea emisiilor de CO2 din domeniul energiei trebuie să provină de la îmbunătățiri ale eficienței energetice.

Din punctul de vedere al securității energetice, aceste economii de energie pot ajuta la evitarea reducerea consumului a aproape 30 de milioane de barili de petrol pe zi și a 650 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural pe an (aproximativ de patru ori ce a importat UE din Rusia în 2021).

„Potențialul reutilizării căldurii în exces este uimitor. Dar trebuie să ne schimbăm perspectiva asupra acesteia și să începem să luăm în considerare căldură reziduală ca resursă energetică în loc să o eliminăm ca deșeu”, adaugă Kim Fause.

„Astăzi există o serie de bariere care ne împiedică să reutilizăm căldura reziduală, inclusiv lipsa de informații și reglementări. Trebuie să introducem stimulente economice, măsuri politice și să prioritizăm parteneriate între autoritățile locale, furnizorii de energie și sursele de energie pentru maximiza potențialul al căldurii reziduale.”

Toby Morgan, Senior Manager, Built Environment, Climate Group a comentat despre potențialul de căldurii de exces:

„Criza energetică globală este un apel de trezire pentru a opri risipa de energie, iar Danfoss acționează corect atunci când solicită guvernelor și companiilor să valorifice potențialul enorm al căldurii reziduale. Acum, mai mult decât oricând, trebuie să folosim mai bine energia pe care o producem deja, pur și simplu nu ne putem permite să o lăsăm să fie aruncată, la propriu, pe geam afară. Îmbunătățirile eficienței energetice, cum ar fi captarea și reciclarea căldurii reziduale, sunt absolut esențiale pentru reducerea cererii de combustibili fosili și reducerea facturilor.”

Sus